De Nederlandse inflatie blijft hardnekkig hoog, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Met een gemiddelde prijsstijging die ruim boven de 3 procent lag in 2024 is Nederland een buitenbeentje. Maar welke prijzen stijgen het hardst en waar zijn de prijsstijgingen meer gematigd?

Uit een dinsdag gepubliceerde analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde prijsstijging van de zogenoemde consumentenprijsindex in 2024 op 3,3 procent is uitgekomen.

In de onderstaande tabel is uitgewerkt hoe sterk de bijdrage van verschillende hoofdcategorieën was aan de gemiddelde prijsstijging van 3,3 procent. Die bijdrage is uitgedrukt in procentpunten. De lichtblauwe balken geven de cijfers voor 2024 aan.

Te zien is dat de categorie ‘huisvesting, water en energie’ een bijdrage leverde van 0,75 procentpunt. Dit verklaart dus ruim een vijfde van de gemiddelde prijsstijging van 3,3 procent. ‘Alcohol en tabak’ waren goed voor een bijdrage van 0,49 procentpunt aan de inflatie van afgelopen jaar.

Woninghuren waren in 2024 gemiddeld 3,7 procent hoger dan in 2023. Tabaksproducten waren vorig jaar 29,0 procent duurder als gevolg van de accijnsverhogingen, die in april 2024 werden ingevoerd.

De accijns op 50 gram shag steeg van 10,83 euro naar 17,35 euro, de accijns op 20 sigaretten werd verhoogd van 5,87 euro naar 7,81 euro. Een accijnsverhoging werkt met vertraging door in de verkoopprijzen, omdat er in de eerste maanden na de accijnsverhoging nog tabaksvoorraden met oude accijnstarieven worden verkocht.

Voedingsmiddelen werden vorig jaar gemiddeld 1,1 procent duurder, na een prijsstijging van 12,1 procent in 2023.

Prijzen van meubels en huishoudelijke artikelen dalen

Het is hiermee niet zo dat alles duurder is geworden. De prijzen van woonproducten zoals meubelen en huishoudelijke artikelen hadden in 2024 een drukkend effect op de inflatie. Prijzen in deze productgroep waren 3 procent lager dan een jaar eerder.

In december liep de inflatie iets verder op tot 4,1 procent, van 4 procent in november. Dat kwam vooral doordat een verblijf in bungalowparken in december ruim 26 procent duurder was dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. In december 2024 viel een groter deel van de boekingen in de kerstvakantieperiode dan in december 2023.

Rond feestdagen en in vakanties zijn prijzen van een verblijf in bungalowparken hoger doordat er dan meer mensen op vakantie gaan. Ook de prijzen van motorbrandstoffen stuwden de inflatie. Kleding was daarentegen iets goedkoper in december.

De inflatie volgens de Europese rekenmethode bedroeg vorig jaar 3,2 procent, tegen 4,1 procent in 2023. Die rekenmethode is iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. De inflatie in Nederland ligt daarmee boven het gemiddelde van de eurozone. De inflatie in het eurogebied bedroeg in 2024 2,4 procent, tegen 5,4 procent in 2023.

LEES OOK: Nederlandse inflatie schiet door tot boven de 4% in december – spaarders de klos