De kans dat er een financiële crisis uitbreekt in China, is bijna twee keer zo groot als in andere grote economieën, blijkt uit nieuw onderzoek van Deutsche Bank.
In een rapport met als titel “How much risk in China?” schrijft hoofdeconoom Michael Spencer van Deutsche Bank voor de Aziatisch-Pacifische regio dat de kans op een crisis in ’s werelds tweede economie 13 procent bedraagt. Dat is volgens Spencer “bijna twee keer zo groot als de kans op een crisis in het volgende meest risicovolle land.”
Net zoals in de meeste analyses over een mogelijke financiële crisis in China maakt Deutsche Bank zich zorgen over de enorme schuldenberg in het land. Die is ontstaan bij de snelle expansie van de Chinese economie in de laatste tientallen jaren.
“Sinds 2008 is het schuldenniveau van het Chinese bedrijfsleven (exclusief financiële instellingen), huishoudens en overheden gestegen tot meer dan 100 procent van het nationaal inkomen. De zorgen om de financiële stabiliteit groeien net zo hard als de schulden”, schrijft Spencer.
Op dit moment mag China dan wel de grootste dreiging ondervinden van een financiële crisis, maar Spencer merkt daar wel bij op dat de kans op een crisis “aanzienlijk minder is dan in sommige landen aan de vooravond van de Europese schuldencrisis of de Aziatische financiële crisis aan het eind van de jaren negentig.”
Dat komt vooral door het enorme overschot op de lopende rekening dat de Chinese overheid in stand houdt en dat een grote bescherming levert tegen welke crisis dan ook.
"Het huidige overschot op de lopende rekening speelt volgens onze berekeningen een belangrijke rol bij het verminderen van het risico op een crisis in China", schrijft Spencer.
"Als het huidige overschot van bijna 2 procent een tekort was geweest van 2 procent, dan zou de kans op een crisis 7 proent groter zijn geweest."
Hoewel hij relatief optimistisch is over China reflecteren de waarschuwingen van Spencer wel de gedachten van het IMF, dat al meerdere keren heeft gewaarschuwd voor de bedreiging van de Chinese schuldenballon.
Afgelopen week waarschuwde het IMF in een rapport voor de wereldwijde stabiliteitsrisico's vanwege de huidige situatie in China.
In het rapport wordt gesteld dat er, ondanks de stappen die Chinese leiders hebben genomen om te voorkomen dat de schulden de pan uit rijzen, nog veel te doen is. "De toenemende complexiteit van het systeem heeft risico's gezaaid voor het financiële systeem", is te lezen in de analyse van het IMF.