- Als Donald Trump een handelsoorlog start met hogere Amerikaanse invoertarieven, kan dat Europa stevig raken.
- De Europese Unie moet dus proberen hierop te anticiperen.
- Volgens valuta-expert Joost Derks van iBanFirst kan de euro slachtoffer worden van een handelsoorlog, terwijl China mogelijk beter is voorbereid.
ANALYSE – De waarde van alle goederen die China verscheept naar de Verenigde Staten, is omhoog geschoten van 100 miljard dollar in 2001 tot meer dan 400 miljard dollar vorig jaar. Als het aan aantredend president Donald Trump ligt, komt er snel een einde aan die stevige groei.
Trump heeft al laten doorschemeren dat hij graag een importheffing van 60 procent wil invoeren op Chinese goederen en diensten. Volgens economen zou dat de opmaat zijn voor een handelsoorlog en is een tarief van 20 à 30 procent meer waarschijnlijk.
Op 20 januari betreedt Trump het Witte Huis. Daarna zal snel duidelijk worden hoe het handelsbeleid er in de praktijk uit komt te zien. De recente benoemingen voor sleutelposities in het nieuwe kabinet beloven weinig goeds en doen vermoeden dat Trump zijn dreigementen gaat uitvoeren.
Robert Lighthizer zou al gepolst zijn voor een hoge functie. Hij was de architect van de handelsmaatregelen tegen China tijdens de eerste regeerperiode van Trump.
China is klaar voor een nieuwe handelsoorlog. Als de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China straks echt losbarst, wordt Europa misschien wel de grote verliezer. De importheffing van 10 tot 20 procent die Trump noemde voor Europese goederen en diensten ligt een stuk lager dan voor China. Maar in tegenstelling tot het Aziatische land heeft Europa nauwelijks ervaring met dit soort maatregelen.
China vocht in 2018 al een handelsoorlog uit met de Verenigde Staten. Dat land heeft ongetwijfeld een pakket maatregelen opgesteld om de economische impact van handelsbeperkingen op te vangen.
Die plannen komen overigens pas naar buiten op het moment dat Trump de eerste zet doet, aangezien China de Verenigde Staten niet wil provoceren. Als het eenmaal zo ver komt, moet Europa eerst nog naar de tekentafel om een gepast antwoord te vinden op Amerikaanse handelstarieven.
Europa moet antwoord vinden op hogere importtarieven van Trump
Het helpt niet dat landen binnen de Europese Unie soms andere belangen hebben op handelsgebied. Een extra uitdaging is dat de Duitse economie als groeimotor van Europa behoorlijk sputtert. Het land stevent in het lopende jaar zelfs op een kleine krimp af.
Duitse economie is kwetsbaar. Een handelsoorlog heeft indirect grote gevolgen voor de Duitse economie. De grote autofabrikanten hebben het heel lastig om de omschakeling te maken naar elektrisch rijden. Een middenklasse elektrische auto uit China doet niet onder voor een Duitse, terwijl de prijs vaak een flink stuk lager ligt.
Als het lastiger wordt om zaken te doen in de Verenigde Staten, zullen Chinese bedrijven de pijlen meer op andere markten zoals Europa richten. Hierdoor komt de lokale economie buiten spel te staan.
De renminbi is sinds de zege van Trump met 2 procent gedaald ten opzichte van de dollar. De Chinese centrale bank neemt maatregelen als de eigen munt te snel dreigt de dalen. Behalve op een stabiele wisselkoers streven beleidsmakers ook naar een grotere positie van de renminbi in het handelsverkeer en als reservemunt.
Door het vooruitzicht van een nieuwe handelsstrijd, moeten die plannen waarschijnlijk even de koelkast in. Maar dat is waarschijnlijk minder pijnlijk dan de klap die de Europese economie en de euro te wachten staat. De koersdaling van 3 procent sinds de Amerikaanse verkiezingen is nog maar een eerste begin.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.