- De Amerikaanse centrale bank denkt dat de beleidsrente dit jaar op een hoog niveau van zo’n 5 procent moet blijven om de inflatie te temmen.
- Financiële markten verwachten echter dat de Federal Reserve gedwongen wordt om de rente te verlagen, als de Amerikaanse economie in een recessie belandt.
- Mocht het rentebeleid van de Fed inderdaad op de schop gaan, dan heeft dat grote gevolgen voor de dollar, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – De grote centrale banken in de westerse wereld zijn 2023 behoorlijk eensgezind begonnen. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed), de Bank of England (BoE) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben in het eerste kwartaal de beleidsrente allemaal twee keer verhoogd.
Er zit overigens nog wel wat verschil in de hoogte van de belangrijkste beleidsrentes. De Federal Reserve zit op een niveau van 4,75 tot 5 procent, de Bank of England op 4,25 procent en de ECB op 3,5 procent voor het belangrijkste rentetarief.
Op valutamarkten is echter vooral de richting van de rente van belang. Naarmate het renteverschil groter of kleiner wordt, wordt het aantrekkelijker of juist minder interessant om vermogen in een bepaalde munt aan te houden. In dit opzicht tekent zich een omslag af.
Afgelopen week vertelde Fed-bestuurder Loretta Mester nog dat de beleidsrente toch wat verder gaat oplopen. Volgens haar is dat nodig om de inflatie omlaag te duwen richting het niveau van 2 procent en om er tegelijkertijd voor te zorgen dat de inflatieverwachtingen voor lange termijn ook wat dalen.
De financiële markten hebben echter grote twijfels over de houdbaarheid van het huidige rentebeleid. Handelaren in futurescontracten gokken er momenteel op dat de beleidsrente van de Federal Reserve eind dit jaar ongeveer 1 procentpunt lager staat dan nu.
Het achterliggende idee is dat de centrale bank bij een snelle afkoeling van de Amerikaanse economie moet bijsturen om een zware recessie te voorkomen.
De problemen bij Silicon Valley Bank hebben de onzekerheid in dit opzicht aangewakkerd. Maar er komen ook andere signalen dat de Amerikaanse economie minder goed draait dan enkele weken geleden het geval leek.
Uit voorlopige cijfers van dataverwerker ADP bleek afgelopen week bijvoorbeeld dat er in maart 145.000 banen zijn bijgekomen. Een maand eerder waren dat er nog 261.000. Opvallend is ook dat de cijfers voor het aantal aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de eerste maanden van dit jaar flink opwaarts is bijgesteld.
Dollar kwetsbaar voor omslag rentebeleid in de VS
Als de Federal Reserve inderdaad gedwongen wordt het roer om te gooien wat betreft het rentebeleid, kan dat grote gevolgen hebben voor de dollar. Sinds medio 2021 gaf het vooruitzicht van een stijgende beleidsrente in de VS de dollar een flinke zet in de rug.
De dollar steeg met ruim 20 procent ten opzichte van de euro. Een dalende beleidsrente kan ertoe leiden dat de munt juist terrein gaat inleveren. Sinds begin oktober is de dollar al met ongeveer 10 procent gedaald tegenover de euro. Als de Fed de beleidsrente daadwerkelijk gaat verlagen, staan we mogelijk nog maar het begin van een grotere koersrit.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video's over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.