- De Amerikaanse dollar won woensdag aan kracht, toen duidelijk werd dat Donald Trump de verkiezingen in de VS heeft gewonnen.
- Maar ook los van de politieke ontwikkelingen, zijn er redenen waarom de dollar stuctureel een sterke positie heeft.
- Valuta-expert Joost Derks wijst op de veerkracht van de Amerikaanse economie en de rally op de aandelenmarkt.
ANALYSE – De afgelopen weken is er op de financiële markten veel gespeculeerd over de vraag of een presidentschap van Trump of Harris gunstig zou zijn voor een sterke dollar. Inmiddels is Trump uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, waarbij de dollar woensdagochtend aan kracht won.
In de weken voor de verkiezingen had de Amerikaanse munt even een adempauze ingelast. De munt was tussen eind september en de laatste week oktober met bijna 4 procent gestegen ten opzichte van de euro.
Na de zege van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en zijn Republikeinse Partij in de Senaat, is de weg vrij voor een verdere dollaropmars. Die wordt echter niet alleen gedreven doordat handelaren positie kiezen voor het economische beleid van Trump.
Er zijn ook twee belangrijke structurele factoren die de dollar ondersteunen: de sterke prestaties van van de Amerikaanse economie én de kracht van de Amerikaanse beurzen.
Wat de Amerikaanse economie betreft verwachten we dat die dit jaar 2,7 procent zal groeien, terwijl de groei in de eurozone op zijn best 1,2 procent wordt. Volgend jaar zal de groei in de VS waarschijnlijk in de buurt van zijn potentieel komen, rond 2 de procent. Naar verwachting valt de groei in de eurozone terug tot 0,7 procent.
Het groeiverhaal van de Verenigde Staten is uniek in een wereld van lage groei. Van belang is wel dat de sterke veerkracht van de Amerikaanse economie berust op hoge overheidsuitgaven. Het begrotingstekort van de VS zal de komende drie jaar op zijn minst in de buurt van 5 procent tot 7 procent van het nationaal inkomen blijven.
Er wordt veel gesproken over het hoge niveau van het Amerikaanse begrotingstekort. Maar wij zijn van mening dat, aangezien de dollar de enige wereldwijde valutareserve is, er altijd buitenlandse investeerders zullen zijn die bereid zijn om te beleggen in Amerikaanse staatsleningen.
Geld stroomt naar economie en de beurs van de VS
Intussen is Amerikaanse aandelenmarkt is de best presterende ontwikkelde aandelenmarkt ter wereld en vertegenwoordigt deze inmiddels 50 procent van de aandelenmarktkapitalisatie in de wereld.
Aandelen van techbedrijven zoals Meta, Google, Apple, Nvidia domineren de digitale revolutie en de revolutie van kunstmatige intelligentie. Ze vangen het grootste deel van de investeringsstromen op en laten ongekende prestaties zien.
In deze context is het niet verrassend dat de overschotten van mondiale bedrijven, financiële instellingen, staten en spaartegoeden van huishoudens naar de Verenigde Staten worden overgebracht op zoek naar hoge beleggingsrendementen. Historisch gezien is het overschot van opkomende landen altijd naar de Verenigde Staten gegaan.
Wat nog verrassender is, is dat dit fenomeen nu ook Europa treft. Europese spaaroverschotten gaan rechtstreeks naar de Amerikaanse economie, terwijl ze vroeger op het Europese continent bleven en kleine en middelgrote binnenlandse bedrijven hielpen groeien. Uiteindelijk stroomt er voortdurend massaal kapitaal de Amerikaanse markt op, wat de wisselkoers van de Amerikaanse dollar structureel ondersteunt.
Dit is de belangrijkste drijfveer achter de recente sterkte van de Amerikaanse dollar. Het heeft een grotere impact dan koersverschillen of politiek.
Er zijn natuurlijk altijd onverwachte gebeurtenissen – zoals bijvoorbeeld een nieuwe pandemie of een geopolitieke crisis - die de verhoudingen kunnen doen verschuiven. Bovendien is het historisch gezien ongunstig voor de munt als er een Republikein in het Witte Huis zit.
Sinds 1989 is de dollar in dit soort periodes per saldo met 39 procent gedaald, terwijl zich onder Democratisch bewind juist een stijging van 55 procent aftekende. Maar voorlopig is het niet verstandig om veel waarde te hechten aan dit soort statistieken en om tegen de dollar te wedden.
Een presidentschap van Trump zal hoogstwaarschijnlijk synoniem zijn met inflatoir beleid,. Maar één ding zal niet veranderen: de dollar zal sterk blijven, omdat de Amerikaanse economie ongelooflijk sterk is.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.