ANALYSE – Corrie van Brenk twijfelt aan de constatering van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat Nederlanders ouder worden. Maar de 56-jarige voormalige vakbondsleider, die op plek vier van de kandidatenlijst van 50Plus is beland, gebruikt daarvoor een foutieve suggestie van een weblog.

Van Brenks vierde plaats op de kandidatenlijst van 50Plus betekent dat ze hoge ogen gooit om in de Tweede Kamer te komen. In de meest recente peilingen staat de ouderenpartij tussen de 7 en 11 zetels. Ook als de peilingen er zo’n 5 zetels naast zitten, is de kans dus nog aanwezig dat zij in de Tweede Kamer terechtkomt.

Een van de standpunten van 50Plus is dat de AOW-leeftijd terug moet naar 65 jaar. Deze wordt nu  stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar.

Het kabinet heeft besloten om de AOW-leeftijd automatisch te koppelen aan de levensverwachting, die volgens het CBS stijgt. Omdat Nederlanders langer leven, is de AOW-leeftijd onlangs weer met 3 maanden verhoogd. In 2022 moet een staatsburger 67 jaar en drie maanden zijn om AOW te kunnen ontvangen.

Levensverwachting Nederlanders

In het artikel van de Telegraaf ‘Hoezo ouder?‘ betwist Van Brenk deze stijgende levensverwachting. “Er zijn redenen om je af te vragen of de sterftecijfers van het CBS wel kloppen.”

Op Twitter verwijst ze naar een artikel van weblog De Vrije Media.

“‘De pensioenleeftijd moet omhoog’ is een boodschap die geslikt wordt, want zo wordt de Nederlanders verzekerd ‘we leven langer’”, valt te lezen op het weblog. “Maar is dat eigenlijk wel zo. Uit de eerdergenoemde cijfers van het CBS blijkt dat in elk geval niet.”

Het weblog wijst erop dat de gemiddelde levensverwachting voor jongens en meisjes geboren in 2015 lager is dan in 2014, namelijk 0,1 jaar. Dat is feitelijk correct, maar volgens het CBS komt die minieme afname door een griepgolf.

"Je moet juist kijken naar de grote trends", zegt hoofddemograaf van het CBS Jan Latten tegen de Volkskrant. "Dan zie je dat door minder roken, grotere verkeersveiligheid en het overleven van veel meer ziektes de levensverwachting hoger wordt.'

Kortom, 'we' leven dus wel degelijk structureel langer.

Bovendien doet het minidipje helemaal niet ter zake als het gaat om de AOW-leeftijd. Het kabinet heeft de AOW-grens verhoogd voor de mensen die na 2022 de AOW-leeftijd bereiken. Oftewel, alle mensen die na 1954 zijn geboren. Ook diegene die in 2015 zijn geboren, worden nog steeds veel ouder dan die van vóór 1954.

Zo wordt iemand uit 1950 nog 71,4 jaar, bereikt iemand uit 1960 alweer de 73,3 en  kan iemand uit 2010 rekenen op een gemiddelde 80,8.

Er is bovendien weinig reden om aan deze stijgende levensverwachting te twijfelen. In de afgelopen 65 jaar zijn Nederlanders gemiddeld vrijwel ieder jaar tot nu toe ook daadwerkelijk gemiddeld op latere leeftijd overleden.


Vond je dit artikel leuk? Like ons dan op Facebook net als duizenden anderen!