Bier in plastic blijft een zeldzaam fenomeen: glas en blik is nog altijd de standaard. Waarom eigenlijk?
In Roemenië kun je bijna al het bier kopen in een kloeke plastic fles van twee liter. Ook elders in Oost-Europa of in het Verenigd Koninkrijk kom je nog wel eens petflessen bier tegen in het schap.
Ook gaan er in clubs of tijdens evenementen plastic flesjes over de toog, om dronken gasten bij vechtpartijen geen scherp wapen in de hand te geven. Tijdens de Olympische Spelen in Londen bijvoorbeeld voerde Heineken speciaal een miljoen plastic flesjes aan.
Waarom zien we dan niet vaker bier in plastic flessen? Gizmodo geeft het antwoord: vanwege de smaak, de voedselveiligheid en de kosten.
Glas proef je niet
Eerst de smaak. Plastic is poreuzer dan glas, waardoor de koolstof in het bier makkelijker kan ontsnappen. Het bier verschraalt dus eerder. Glas is bovendien vrijwel volledig smaakneutraal: er vindt geen chemische reactie plaats tussen het glas en het bier.
Veel chemicaliën in plastic zouden in je bier kunnen oplossen. Zo komt uit petflessen antimoon vrij, een giftig semi-metaal. Gekoeld kan dat geen kwaad, maar als de petflessen voor lange tijd bij hogere temperaturen worden bewaard kunnen de concentraties antimoon gevaarlijk worden.
Aluminium, waar bierblikjes van zijn gemaakt, geldt als vrij ondoordringbaar. De binnenkant van bierblikjes is bekleed met een laagje polymeer om het risico van opname van aluminium door het bier verder te verkleinen.
Groen plastic recycleert niet lekker
Bovendien laten blikjes helemaal geen licht door. Glas beschermt bier ook tegen de zon, door de kleur van de flesjes. Je zou groen of donkerbruin plastic kunnen maken, maar dat maakt recyclen moeilijker.
Nog een probleem met plastic: het kan het pasteurisatieproces dat voor de meeste bieren wordt gebruikt niet aan. Na het bottelen worden flessen namelijk besproeid met kokend heet water om bacteriën te doden. Veel plastic flessen trekken daar krom van. Dan zou je dus dikker plastic moeten gebruiken, maar dat drijft de productiekosten op.