ANALYSE – Zoals wellicht bekend was hij tussen 1993 en 2001 vicepresident van de Verenigde Staten: Al Gore.

Na acht jaar presidentschap van Bill Clinton deed hij in het jaar 2000 zelf een gooi naar het presidentschap, waarbij hij erin slaagde de meerderheid van de kiezers achter zich te krijgen.

Maar ondanks een meerderheid moest Al Gore na hertellingen en rechtszaken uiteindelijk erkennen dat George W. Bush de meeste zogeheten kiesmannen had gewonnen. Bush werd de nieuwe president van de Verenigde Staten, Al Gore een heel bevlogen klimaatactivist.

Klimaatbelegger Al Gore

Al Gore, wiens vermogen ten tijde van zijn presidentscampagne circa 2 miljoen dollar bedroeg, is inmiddels goed voor een vermogen van 300 miljoen tot 400 miljoen dollar. Dit vermogen is grotendeels te herleiden tot Generation Investment Management, een investeringsfirma die in 2004 mede door Al Gore is opgericht.

Al Gore’s bekendheid en zijn beroemde documentairefilm ‘An Inconvenient Truth‘ over de opwarming van de aarde hebben eraan bijgedragen dat Generation IM inmiddels meer dan 17 miljard dollar onder beheer heeft.

In lijn met Al Gore's overtuiging wordt uitsluitend belegd in duurzame bedrijven, vooral bedrijven waarbij van uitstoot van broeikasgassen geen sprake is.

De beleggingsportefeuille is behoorlijk geconcentreerd: de vijf grootste posities zijn goed voor meer dan een derde van de portefeuille. Met een gemiddeld jaarrendement van 18 procent heet Gore de brede S&P 500-index de voorbije vijf jaar ruim verslagen. Deze index steeg in dezelfde periode minder dan 12 procent per jaar.

Het geheim van Gore

Eerder dit jaar ging Charlie Munger (1924), de briljante zakenpartner van topbelegger Warren Buffett, in op de prima resultaten van de investeringsfirma van Al Gore. Een videofragment (duur: circa 4 minuten) is hiervan beschikbaar en deze bekijken is beslist de moeite waard.

Munger is van Al Gore en zijn klimaatovertuigingen bepaald niet onder de indruk. Maar het vermijden van vervuilende bedrijven heeft er volgens Munger toe geleid dat Al Gore's investeringsfirma vrijwel uitsluitend in servicebedrijven belegt. En dat is volgens Munger nu juist een categorie die bovengemiddeld aantrekkelijk is.

"Voorraden en vorderingen zijn vreselijke dingen in het bedrijfsleven. Als je gewoon servicebedrijven koopt, kun je ze vermijden. En het is verbazingwekkend hoe goed dat voor Al Gore gewerkt heeft", aldus Munger.

In het fragment wijst Munger niet enkel op de voordelen van (beleggen in) servicebedrijven maar ook op het nut van specialisatie en het in praktijk brengen van de value-filosofie. Het zijn deze factoren tezamen die volgens Munger de prima resultaten van Al Gore's investeringsfirma verklaren.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.