Verzekeraar Delta Lloyd moet onder druk van nieuwe internationale regels zijn buffers verhogen. Dat gaat ten koste van het rendement voor zittende aandeelhouders.
Verzekeraar Delta Lloyd kondigde maandag aan zijn aandeelhouders op 16 maart goedkeuring te gaan vragen om voor een bedrag tot 1 miljard euro nieuwe aandelen uit te geven.
Delta Lloyd moet vanwege nieuwe internationale regels voor de financiële buffers zijn eigen vermogen versterken. Dat is onder meer nodig omdat het traditionele verdienmodel van levensverzekeraars onder druk staat.
Door de lage rentestanden is het lastiger voor verzekeraars om vermogensproducten met een gegarandeerde uitkering te slijten en sinds de woekerpolisaffaire kiezen veel consumenten vaker voor simpele en goedkopere producten zoals banksparen.
Aandelenemissie Delta Lloyd
Door een bedrag van circa 1 miljard euro aan vers geld te vragen van aandeelhouders hoopt Delta Lloyd zijn financiële positie voor de komende jaren veilig te stellen. Onduidelijk is nog hoeveel aandelen Delta Lloyd precies wil uitgeven.
Zeker is in ieder geval dat bij de uitgifte van nieuwe aandelen de winst van Delta Lloyd over meer aandelen verdeeld moet worden en dat dus de winst per aandeel voor zittende aandeelhouders daalt. Niet alle aandeelhouders zijn daar blij mee.
Zo'n 25 procent van de aandeelhouders van Delta Lloyd zou tegen de emissie willen stemmen, zo meldt Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van anonieme bronnen.
Het kan dus nog spannend worden op de vergadering van 16 maart, want doorgaans is de opkomst bij aandeelhoudersvergaderingen niet meer dan 60 procent.
Dividend
Van belang voor beleggers is ook wat er met het dividend van Delta Lloyd gebeurt. Maandag gaf de verzekeraar aan dat het bedrijf in 2016 in ieder geval een winstuitkering van 130 miljoen euro in contanten wil doen.
Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen van ruim 237 miljoen zou een contant dividend van 130 miljoen euro neerkomen op 0,54 euro per aandeel. Afgezet tegen de beurskoers van dinsdagochtend die op 5,14 euro lag, zou dat neerkomen op een dividendrendement van meer dan 10 procent.
Stel echter dat Delta Lloyd op basis van de huidige beurskoers zo'n 190 miljoen nieuwe aandelen uitgeeft om 1 miljard euro op te halen, dan daalt het dividend per aandeel naar ongeveer 0,30 euro.
Grote vraag is hoe het aandeel Delta Lloyd reageert op de details van de aandelenemissie. Sinds de eerste aankondiging van de aandelenemissie is het aandeel meer dan 20 procent in waarde gedaald.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl