De waardevermindering van huizen in Groningen als gevolg van aardbevingen is slechts 2 procent en niet 10 procent, stelt een nieuw rapport. Dat is gefinancierd door de NAM, de mede-exploitant van het Groningen-gasveld.
De aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning zouden een minder negatief effect hebben op de huizenprijzen, dan eerder werd verondersteld. Dat stellen wetenschappers van drie verschillende universiteiten en onderzoeksinstituut Atlas in vakblad ESB, zo meldt het Financieele Dagblad donderdag.
Eerder concludeerde onderzoeker George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen dat 180 duizend woningen zijn getroffen door waardedalingen als gevolg van de aardbevingsrisico’s. Exploitant NAM zou minstens 1 miljard euro aan schade moeten compenseren.
Schade aardbevingen voor woningen
Maar de auteurs van het in ESB gepubliceerde onderzoek concluderen dat het onderzoek van De Kam onvoldoende rekening houdt met het feit dat veel streken waar aardbevingen plaatsvinden, ook krimpregio’s zijn. De demografische leegloop van deze gebieden draagt ook bij aan de waardevermindering van huizen.
Opvallend is dat het onderzoek dat de waardevermindering als gevolg van aardbevingen minder ernstig acht, gefinancierd is door de NAM, zo meldt het FD.
Voor het dochterbedrijf van Shell en ExxonMobil staat er veel op het spel. De NAM heeft nog een zaak lopen in hoger beroep, tegen een rechterlijke uitspraak dat aardbevingsschade vergoed moet worden, ongeacht het feit of woningen wel of niet worden verkocht.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl