Commercieel vastgoed voelt vooral in 2021 de effecten van de coronacrisis.
Het Economisch Bureau van ABN Amro voorziet een gemiddelde prijsdaling van vastgoed met 6 procent in 2021.
De waardedaling is waarschijnlijk het sterkst bij winkelpanden, gevolgd door kantoren en huurwoningen.
De waarde van zakelijk vastgoed in Nederland zal volgend jaar naar verwachting me gemiddeld met 6 procent dalen vanwege de economische krimp en de stijgende werkloosheid door de coronacrisis.
Dat schrijft ABN Amro in een rapport over de sector.
Vastgoed reageert volgens sectoreconoom Madeline Buijs secundair op een economische krimp, waardoor de prijsdalingen pas volgend jaar hun beslag krijgen.
Voor dit jaar wordt nog wel op een waardestijging van vastgoed gerekend met gemiddeld met 1,5 procent.
Onderstaande tabel geeft een uitsplitsing per segment voor de vastgoedmarkt. Te zien is dat de waarde van winkelpanden het hardst wordt geraakt met een gemiddeld prijsdaling van 7 procent in 2021.
Voor de waarde van verhuurde woningen ziet ABN Amro volgend jaar een gemiddelde daling van 4 procent en kantoorpanden krijgen gemiddeld een prijsdaling van 6 procent voor de kiezen.
ABN AMRO zegt dat met name de werkloosheid een grote impact gaat hebben op de kantorenmarkt en huurwoningen.
Naar verwachting stijgt de werkloosheid volgend jaar naar 7,2 procent. Hiermee zijn de economen van ABN Amro overigens iets pessimistischer dan dan bijvoorbeeld het Centraal Planbureau, dat volgens uitgelekte Prinsjesdagstukken uitgaat van een werkloosheid van bijna 6 procent volgend jaar.
Omdat werkloosheid het besteedbaar inkomen aantast zullen werknemers naar verwachting minder aan woonlasten willen uitgeven.
De druk op de waarde van huurwoningen neemt ook toe omdat door corona meer woningen op de markt komen die eerst bestemd waren voor verhuur aan toeristen. Dit effect wordt versterkt doordat er nu veel minder expats in Nederland werkzaam zijn.
Vraag naar kantoorruimte daalt in 2021
Verder stelt de bank dat de vraag naar kantoorruimte door het vele thuiswerken en de stijgende werkloosheid zal afnemen. Dit wordt nog wel enigszins gecompenseerd doordat er minder werkplekken kunnen worden gebruikt als gevolg van de 1,5 metermaatregelen. Daardoor is nog relatief veel kantooroppervlak nodig, maar al met al is de verwachting dat er op lange termijn minder vierkante meters kantoorruimte nodig zijn.
ABN AMRO is van mening dat het ombouwen van kantoren naar woningen een goed alternatief is en kan bijdragen aan het verminderen van het woningtekort. De vraag naar huurwoningen, zeker in het commerciële segment, blijft volgens de bank onverminderd hoog.