Huizenprijzen zitten weer flink in de lift, terwijl het aanbod krap blijft. Tegelijk stijgen ook de lonen van veel werknemers en blijft de hypotheekrente redelijk stabiel. Wat doet dat met de betaalbaarheid van huizen voor mensen met een modaal inkomen? De kloof tussen een- en tweeverdieners blijft groot.

Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerde inventarisatie van financieel intermediair De Hypotheker over de de betaalbaarheid van koopwoningen in Nederland.

Het modale inkomen ligt in 2024 op 44.000 euro bruto. Dat is liefst 6 procent meer dan een jaar eerder. Toch is de bereikbaarheid van een koopwoning hiermee voor eenverdieners niet dichterbij gekomen.

Als eenverdiener kun je volgens De Hypotheker met een salaris van 44.000 euro bruto een hypotheek krijgen van ongeveer 195.000 euro. Uitgangspunt is dat je dan een hypotheekrente van 3,9 procent voor 10 jaar vast hebt en hypotheek mét NHG-verzekering.

De maximale leensom ligt voor een eenverdiener dit jaar liefst 24.000 euro hoger dan een jaar eerder. Echter, dit levert door de gestegen huizenprijzen nauwelijks een verbetering op bij de keuze aan beschikbare woningen.

In het segment rond de 200.000 euro heeft een eenverdiener slechts keuze uit 1,7 procent van het actuele woningaanbod. Dat is wel iets beter dan in 2023, toen het om 1,1 procent van het woningaanbod ging, maar de keuze blijft extreem beperkt.

Zo kun je als eenverdiener met een modaal inkomen in Amsterdam vrijwel niets krijgen; in Den Haag is het iets minder extreem, maar nog steeds kun je uit slechts 1 op de 20 huizen kiezen.

De beste optie is om in de provincie Groningen te gaan kijken, waar 7 procent van de woningen bereikbaar is voor eenverdieners met een modaal inkomen.

Bron: De Hypotheker
Bron: De Hypotheker

“Hoewel het modale inkomen is gestegen en de maximale leencapaciteit is verbeterd, wordt dit tenietgedaan door de woningkrapte en sterk stijgende huizenprijzen. Hierdoor is de situatie voor een single met een modaal inkomen nog steeds vrij uitzichtloos’’, zegt commercieel directeur Mark de Rijke van De Hypotheker in een persverklaring.

Tweeverdieners hebben meer keus op de huizenmarkt

Voor tweeverdieners is De Hypotheker uitgegaan van twee inkomens van respectievelijk 44.000 euro en 36.000 euro, ofwel samen 80.000 euro. Daarmee kun je een hypotheek van 367.000 euro krijgen. Opnieuw is gerekend met een rente van 3,9 procent voor 10 jaar vast, op basis van een NHG-hypotheek.

Op de onderstaande kaart is te zien dat de keuze op de huizenmarkt voor tweeverdieners een stuk groter is, vergeleken met eenverdieners.

Bron: De Hypotheker
Bron: De Hypotheker

Het blijft zo dat het aanbod ook voor tweeverdieners met een modaal inkomen in de Randstad beperkter is dan daarbuiten. Gemiddeld kunnen tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 80.000 euro uit 29 procent van het woningaanbod kiezen in Nederland.

In Noord-Holland is de keuze het meest beperkt: 19 procent van de woningen komt in aanmerking. Het percentage voor Amsterdam ligt op 13 procent. Den Haag is echter een stuk beter te doen met 41 procent van het aanbod dat bereikbaar is voor modale tweeverdieners.

Buiten de Randstad is opnieuw het aanbod in de provincies Groningen en Limburg het grootst voor tweeverdieners. Ongeveer de helft van de aangeboden woningen valt binnen het budget.

Volgens De Rijke van De Hypotheker onderstreept het groter wordende verschil tussen een- en tweeverdieners dat de focus gericht lijkt op woningen voor gezinnen en koppels, waardoor alleenstaanden achterblijven. "Het is daarom belangrijk om, naast de topprioriteit om de woningkrapte terug te dringen, goed te blijven kijken naar de diversiteit van het woningaanbod."

LEES OOK: Huis kopen zonder overbieden bijna onmogelijk: dit is het risico als je boven de taxatiewaarde biedt