Met je managementteam een heisessie houden en vervolgens een strategie uit te zetten is nog steeds erg populair. Hoe ziet de toekomst van de heisessie eruit?
Jerre Lubberts is algemeen directeur van de Aha Group en hij ziet dat de brainstormsessies van karakter zijn veranderd in de loop der jaren. “Tegenwoordig wordt er niet meer aan één stuk door gewerkt. De sessie wordt ondergebroken om buiten iets interactiefs samen te doen en pas later of de dag erna, spreken de leden van de groep de resultaten door. Samen in een hok zitten op de hei is vervangen door eerst in een conferentielokaal vergaderen en daarna samen een teambuildingactiviteit te doen zoals mountainbiken. “
Een andere trend valt hem ook op: bedrijven willen vooral veel vaker heisessies doen. “Vroeger vonden bedrijven het voldoende met één brainstorming per jaar, nu vinden ze het nodig om jaarlijks minimaal vier keer per jaar samen te komen.”
Volgens Lubberts is er de afgelopen tijd veel en snel veranderd – mede door de opkomende markten in Azië, daarom willen bedrijven volgens hem vaker brainstormen. Ze moeten bijblijven. “Alles gaat nu sneller dankzij nieuwe technologieën zoals de opkomst van internet en het groeiende aantal online concurrenten.”
Bedrijven die vaak heisessies doen, zijn volgens hem KPN en Doxis.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Volgens Paul de Ridder, directeur van bedrijfsuitje.nl, groeit zowel de vraag als het aanbod van bedrijfsuitjes. "Je merkt dat het beter gaat met de economie. Het afgelopen jaar zijn er veel bedrijven bijgekomen die bedrijfsuitjes willen doen en ondernemers die ze aanbieden. Het gekste uitje? In een aparte auto zoals een Mini of 'Lelijke Eend' (Citroën 2PK, Z24) een route volgen en onderweg opdrachten uitvoeren."
Er is ook een 'gezelligheidstrend' zichtbaar, aldus De Ridder: "Je ziet tegenwoordig dat bedrijven ook partners en kinderen uitnodigen, meestal is er dan een speciaal programma voor het kroost." Zelfs vergaderingen worden opgeleukt door er een activiteit aan vast te plakken. Ook hier is een stijgende trend gaande, aldus de Ridder.
Hotels met congreszalen verzinnen graag klantgerichte activiteiten. Twee voorbeelden: bij de Heerlickheijd van Ermelo kunnen arrangementen worden gekocht met trainers die assisteren bij aquarobics, nordic walking of fitnessen. Huis ter Duin heeft een spa. Daar kun je onder meer een 'hot stone' massage krijgen en gezichtsbehandelingen.
Volgens De Ridder willen werkgevers het werk aantrekkelijker maken door de krapte op de arbeidsmarkt. Om werknemers tevreden te houden, organiseren ze af en toe uitjes al dan niet na een vergadering.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl