De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat ING de Amerikaanse rommelhypotheken (de zogeheten Alt-A portefeuille) moet verkopen nu er winst op gemaakt kan worden.
De Staat nam op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008-2009 de risico’s op de portefeuille van ING over.
VVD-Kamerlid Mark Harbers pleitte woensdag tijdens de algemene financiële beschouwingen met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voor verkoop van de rommelhypotheken. Harbers verwees naar de risico’s voor de Nederlandse staat, die inmiddels zijn opgelopen tot boven de 500 miljard euro. Dat is ,,ongekend hoog” en betekent een ,,ongekend risico” voor de overheidsfinanciën, aldus Harbers.
Het ministerie van Financiën voerde al voor de zomer ,,constructieve gesprekken” met ING over het afbouwen van de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken, meldde Dijsselbloem in mei aan de Kamer. Door het verbeteren van de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt zou de overheid geld kunnen verdienen door de verkoop van de portefeuille.
Harbers riep in het debat over de rijksbegroting voor volgend jaar op te stoppen met de ,,keynesiaanse kolder in de polder”. Keynesianen, die willen dat de overheid in de huidige crisis niet bezuinigt maar juist geld in de economie stopt, zijn volgens hem ,,kwakzalvers”.
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum uitte kritiek op het begrotingsakkoord dat de coalitie afgelopen vrijdag sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Zo is volgens hem volstrekt onduidelijk waar de claim op is gebaseerd dat het akkoord op termijn leidt tot 50.000 extra banen. De begroting is ook niet solide, vindt hij, en Dijsselbloem grijpt onvoldoende in bij stijgende overheidsuitgaven. Bovendien rekent het kabinet zich rijk met belastinginkomsten terwijl die dit jaar al met 11 miljard euro tegenvallen, zei Van Hijum.
Net als eerder al de VVD maakt ook het CDA zich zorgen over de risico's voor de Staat die door steeds meer garantiestellingen toenemen. Dat gebeurt ook bij de nog op te richten Nationale Hypotheekinstelling, waarschuwden Van Hijum en ook Wouter Koolmees (D66).
De algemene financiële beschouwingen worden donderdag afgerond. Dijsselbloem is de eerste die dan spreekt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl