- De VVD krijgt 34 zetels in de nieuwe Tweede Kamer. D66 is met 24 zetels de tweede partij.
- Dit is de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu alle uitslagen binnen zijn.
- De Kiesraad stelt komende vrijdag de definitieve uitslag vast en daarmee de zetelverdeling voor de komende vier jaar.
De VVD krijgt 34 zetels in de nieuwe Tweede Kamer. D66 is met 24 zetels de tweede partij. Dat is de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu alle uitslagen binnen zijn.
Den Haag stelde dinsdag als laatste gemeente de uitslagen vast, niet alleen voor de stad zelf maar ook voor de Nederlanders die vanuit het buitenland hebben gestemd.
De VVD wint een zetel vergeleken met de Kamerverkiezingen van 2017. D66 heeft vijf zetels gewonnen ten opzichte van de vorige stembusgang.
De Kiesraad stelt komende vrijdag de definitieve uitslag vast, en daarmee de zetelverdeling voor de komende vier jaar.
De PVV krijgt 17 zetels. Dat zijn er drie minder dan de partij had. Het CDA zakt van 19 naar 15 en de SP van 14 naar 9.
De PvdA blijft op 9 zetels staan. GroenLinks komt uit op 8 zetels, tegen 14 in de afgelopen jaren. Forum voor Democratie stijgt van 2 naar 8 zetels. De Partij voor Dieren krijgt er een zetel bij en komt uit op zes. De SGP en DENK blijven even groot als ze waren, met drie zetels elk. 50PLUS houdt één zetel over.
Vier partijen zijn nieuw in de Tweede Kamer. JA21 en Volt hebben elk drie zetels gewonnen. BIJ1 en de BoerBurgerBeweging krijgen elk één zetel.
Opkomst bij verkiezingen: bijna 79 procent
Minder Nederlanders hebben dit jaar gestemd voor de Tweede Kamer dan vier jaar geleden. De opkomst bedroeg 78,7 procent, tegen 81,6 in 2017, blijkt uit de gegevens die de gemeenten hebben doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.
Bij de Kamerverkiezingen van 2012 was de opkomst nog lager, toen stemde net geen 75 procent van de Nederlanders.
In totaal hebben bijna 10,5 miljoen van de 13,3 miljoen kiesgerechtigden hun stem uitgebracht.
Op Schiermonnikoog en op Vlieland stemden meer mensen dan er kiesgerechtigden zijn. De opkomst op de twee Wadden-eilanden was respectievelijk 115,5 procent en 104,7 procent. Dat kan komen door bezoekers van het vasteland. Vier jaar geleden was de opkomst op 'Schier' zelfs 130 procent. Op Ameland en Terschelling lag de opkomst net onder de 100 procent.
De opkomst was het laagst op Bonaire (22,6 procent), Sint Eustatius (33,8 procent) en Saba (50,2 procent). Voor de laatste twee eilanden was dat wel een flinke verbetering vergeleken met vier jaar geleden. In Heerlen, Kerkrade en Rotterdam stemde minder dan 70 procent van de kiezers.
In het Noord-Hollandse Beemster daalde de opkomst het hardst. Net geen 72 procent van de kiezers maakte de gang naar de stembus. Vier jaar geleden was dit bijna 87 procent.