- China overspoelt de wereldmarkten met goedkope groene energieproducten, zoals zonnepanelen en elektrische auto’s.
- De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen uit haar zorgen over wat dit betekent voor de wereldeconomie.
- De Europese zonnepanelensector heeft de EU gevraagd noodmaatregelen te nemen om te voorkomen dat bedrijven moeten sluiten door de prijsdruk van Chinese fabrikanten.
- Lees ook: China op koers om dit jaar een kwart van de nieuwe elektrische auto’s in de EU te leveren, aldus rapport
China overspoelt de wereldmarkten met goedkope groene energieproducten, zoals zonnepanelen en elektrische auto’s. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen maakt zich zorgen over wat dit betekent voor de wereldeconomie.
Yellen gaf woensdag een speech in de Suniva zonnecellenfabriek in de staat Georgia, waar ze haar zorgen over China’s exportstrategie uitte.
“China’s overproductie verstoort de wereldwijde prijzen en productiepatronen en schaadt niet alleen Amerikaanse bedrijven en werknemers, maar bedrijven en werknemers over de hele wereld”, staat in een kopie van Yellen’s speech die de New York Times in handen heeft.
“Uitdagingen voor individuele bedrijven kunnen leiden tot een concentratie van toeleveringsketens, met negatieve gevolgen voor de veerkracht van de wereldeconomie.”
China heeft productie van groene industrie fors opgevoerd
Na een ingrijpende vastgoedcrisis probeert China zijn economie weer op gang te krijgen door flinke te investeren in de productiesector van het land. En onderdeel van die beleidsverandering is een grotere focus op schone energie. Uit een recent onderzoek van de New York Federal Reserve blijkt dat het land plotseling een hoop nieuwe "groene leningen" aan gaat.
Vorig jaar droeg de snelgroeiende Chinese schone energiesector voor 40 procent bij aan de economische groei van het land.
En dat heeft gevolgen. Yellen waarschuwt dat dit een herhaling is van een strategie die we in het verleden al weleens voorbij hebben zien komen. Toen China bijvoorbeeld flink begon te investeren in staal en aluminium, bevorderde dat de economische groei van het land, maar leidde het tegelijkertijd ook tot een krimp van de industrie in de rest van de wereld.
Deze trend is al zichtbaar op markten zoals die voor zonnepanelen. De prijzen van zonnepanelen zijn met 50 procent gedaald door een aanzienlijk overaanbod.
In Europa heeft een overvloed aan Chinese import een van de grootste productielocaties voor zonnepanelen gedwongen te sluiten. Volgens het IEA zal China tegen 2028 goed zijn voor 85 procent van de uitbreiding van de productie van zonnepanelen.
China hanteert deze 'dumping'-strategie niet alleen voor zonnepanelen, uit een prognose van het Europese klimaatbureau Transport & Environment blijkt dat een kwart van alle in Europa verkochte elektrische vierwielers in 2024 afkomstig zou kunnen zijn uit China.
De Europese Unie is dan ook een onderzoek gestart naar mogelijk oneerlijke concurrentie van Chinese automerken op de Europese markt.
Duits plan voor steun aan eigen zonne-industrie opgeschort
Duitsland heeft intussen plannen om zijn eigen zonne-energiesector te subsidiëren opgeschort. Aanvankelijk zouden consumenten beloond worden als ze deze panelen kochten, maar dit gaat niet door omdat de regeringspartijen het niet eens werden over de uitvoering.
Duitse fabrikanten van zonnepanelen klagen al langer over een stortvloed van goedkope Chinese panelen. Daardoor hebben ze hun productie teruggeschroefd of helemaal stopgezet.
Afgelopen zomer stelde het Duitse ministerie van Economische Zaken voor om een flinke bonus in te voeren voor consumenten die in eigen land geproduceerde zonnepanelen op hun dak gebruiken. Het subsidieplan werd echter door de Duitse liberale partij FDP weggewuifd als een dure marktinterventie. Ook een aantal zonne-energieontwikkelaars, die sterk afhankelijk zijn van Chinese modules, verwierpen het plan, met het argument dat er chaos op de markt zou ontstaan.
"'Het is erg jammer dat het er nu niet van komt. Ook al is nog niet alles uitonderhandeld, de scepsis onder de coalitiepartners blijft helaas te groot", zegt staatssecretaris Michael Kellner bij het ministerie van Economische Zaken. Volgens hem geeft het ministerie niet op bij het zoeken naar manieren om de industrie te steunen. Daarbij zoekt het ministerie naar alternatieve financieringsmogelijkheden via de Europese Unie.
De Europese zonnepanelenindustrie heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen om noodmaatregelen te nemen om te voorkomen dat lokale bedrijven hun deuren moeten sluiten onder de prijsdruk van Chinese fabrikanten.
In haar speech geeft Yellen aan het probleem met China te willen aankaarten: "We hebben overcapaciteit ter sprake gebracht in eerdere besprekingen met China en ik ben van plan om het een belangrijk onderwerp te maken tijdens mijn volgende reis naar het land."