- Een Amerikaanse regeringsfunctionaris verwacht dat westerse sancties tegen Rusland nog jaren van kracht blijven.
- De VS wil het vermogen van Rusland om met inkomsten uit olie en gas militaire agressie te financieren, structureel beperken.
- Tegelijk blijkt het handhaven van sancties tegen Rusland vaak lastiger dan gedacht.
- Lees ook: Energiebedrijven verlagen terugleververgoeding voor stroom van zonnepanelen: bekijk de tarieven bij 29 aanbieders
De Verenigde Staten zullen de economische sancties tegen Rusland dit decennium moeten handhaven om de energie-inkomsten van Rusland te halveren. Dat zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris tegen de Britse zakenkrant Financial Times.
“Dit is iets waar we nog jaren aan vast moeten houden, zolang Poetin volhardt in deze oorlog”, geeft vice-staatssecretaris voor energie Geoffrey Pyatt aan.
Het beperken van de olie- en gasinkomsten van Moskou is van belang om ervoor te zorgen dat Rusland zich niet snel kan herbewapenen voor toekomstige militaire operaties, aldus Pyatt. Hierbij kijkt de VS verder dan alleen het conflict in Oekraïne.
Westerse sancties werden voor het eerst toegepast in februari 2022, nadat Russische troepen Oekraïne waren binnengevallen.
De sancties omvatten inmiddels een prijsplafond van 60 dollar per vat voor de Russische olie-export en beperkingen op de handel in Russische olieproducten en diesel.
Afgelopen maand legden de VS de eerste sancties op aan de Russische gasexport bij een project voor vloeibaar aardgas dat bekend staat onder de naam Arctic LNG 2.
Grote Russische olie- en gasbedrijven zagen hun omzetten in de eerste negen maanden van dit jaar met 41 procent dalen, meldde de centrale bank van Rusland eind november.
Rusland sterk afhankelijk van inkomsten uit olie en gas
De westerse sancties kunnen er op de langere termijn voor zorgen dat de Russische staatsinkomsten uit olie en gas dalen van 75 miljard dollar in 2021 tot 30 miljard dollar in 2030, zo becijferde het westerse energieagentschap IEA afgelopen jaar. In een update van afgelopen oktober repte het IEA van een mogelijke halvering van het Russische aandeel in de internationale gashandel tegen 2030.
In reactie op de opmerkingen van Pyatt zei woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin tegen journalisten dat Moskou de westerse sancties beschouwt als een realiteit voor de lange termijn. "We twijfelen er niet aan dat de Verenigde Staten zullen blijven proberen om druk uit te oefenen op Rusland en het hele systeem van handels- en economische betrekkingen, met vernietigende gevolgen."
Hoewel de westerse sancties Rusland zeker raken, zijn ze niet altijd effectief gebleken. Het verlies aan afnemers van olie en gas in westerse landen is deels gecompenseerd door extra aankopen van Russische olie door India en China.
De Russische export van olie die per schip wordt vervoerd, is ondanks het prijsplafond zelfs gestegen, omdat het handhaven van sancties vaak lastig blijkt.