Door de coronacrisis zijn veel bedrijven in de VS gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet.
De werkloosheid stond in maart nog op 4,4 procent, maar is inmiddels opgelopen tot 14,7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de Grote Depressie in de jaren dertig.
De zeer sterk gestegen werkloosheid vergroot de druk op president Donald Trump om de Amerikaanse economie weer open te gooien.
De werkloosheid in de Verenigde Staten is in april omhooggeschoten naar het hoogste niveau in meer dan tachtig jaar vanwege de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan.
De werkloosheid bedroeg 14,7 procent, wat het hoogste niveau is sinds de Grote Depressie in de jaren dertig. Dat blijkt uit het officiële banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.
In maart stond de werkloosheid nog op 4,4 procent.
Het ministerie maakte verder bekend dat vorige maand 20,5 miljoen arbeidsplaatsen verloren gingen in ’s werelds grootste economie, wat eveneens het grootste banenverlies in de VS sinds de Grote Depressie is. Economen rekenden in doorsnee op 22 miljoen verloren arbeidsplaatsen en een werkloosheid van 16 procent.
10 jaar aan banengroei in één klap weggevaagd
Door de crisis zijn veel bedrijven in de VS gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. Donderdag werd nog bekend dat in de afgelopen weken al meer dan 30 miljoen Amerikanen een uitkering hebben aangevraagd. De Amerikaanse overheid heeft enorme steunpakketten aangekondigd om de crisis het hoofd te bieden.
Met het historische banenverlies in april is in een maand tijd in één klap de gestage groei van de Amerikaanse werkgelegenheid over een periode van tien jaar weggevaagd. Economen vrezen dat de werkloosheid in de VS nog verder zal oplopen omdat nog steeds heel veel bedrijven de deuren gesloten houden en steeds meer werknemers zijn of worden ontslagen.
De vorige piek in de Amerikaanse werkloosheid sinds de Tweede Wereldoorlog werd gemeten in november 1982, en lag op 10,8 procent. In februari kwam de werkloosheid in de VS juist nog uit op het laagste niveau in vijftig jaar met een stand van 3,5 procent.
De druk op Trump neemt toe om de economie weer open te gooien
De zeer sterk gestegen werkloosheid vergroot de druk op president Donald Trump om de Amerikaanse economie weer open te gooien, met de verkiezingen in aantocht later dit jaar. Trump verklaarde in een reactie op het banenrapport dat de verloren arbeidsplaatsen allemaal snel terug zullen komen.
Eerder deze week noemde de Amerikaanse president de coronapandemie nog de "ergste aanval die het land ooit heeft meegemaakt. Dit is erger dan Pearl Harbor. Dit is erger dan het World Trade Centre", verwees Trump op een bijeenkomst in het Witte Huis naar de aanval in 1941 en de aanslagen op 11 september 2001.
Het prominente onderzoeksinstituut IHME, verbonden aan de universiteit van Washington in Seattle, voorspelt dat het aantal coronadoden in de VS begin augustus op ongeveer 135.000 uitkomt. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal dodelijke slachtoffers ten opzichte van eerdere prognoses uit half april.
Volgens het instituut weerspiegelen de nieuwe voorspellingen de toenemende mobiliteit van de Amerikaanse bevolking en de versoepeling van de anticoronamaatregelen die rond 11 mei in 31 staten worden verwacht.
Toenemende contacten tussen mensen zullen de overdracht van het coronavirus bevorderen, aldus het onafhankelijke instituut dat werkzaam is op het gebied van wereldwijde gezondheidsstatistieken. Het Witte Huis maakt gebruik van zijn modellen.