- De Verenigde Staten voeren per direct een boycot in voor olie, gas en kolen uit Rusland.
- Ook het Verenigd Koninkrijk gaat over tot een olie boycot, maar de Britten laten die pas eind dit jaar ingaan.
- De Europese Unie doet vooralsnog niet mee met het weren van gas en olie uit Rusland.
- Lees ook: Timmermans komt namens EU met plan om import Russisch gas volgend jaar met twee derde te beperken – Russen dreigen zelf Nordstream 1 af te sluiten
De Verenigde Staten verbieden de import van fossiele brandstoffen uit Rusland. Dat heeft president Joe Biden in een toespraak bekendgemaakt.
Met de stap wil het Witte Huis de druk verhogen op Rusland, dat voor een groot deel van zijn inkomsten afhankelijk is van de verkoop van olie, gas en kolen. Overigens voeren de VS slechts een klein deel van hun olie en gas uit Rusland in.
Biden liet weten dat hij met het verbod “een belangrijke ader van de Russische economie” aanpakt. “We zullen Poetins oorlog niet subsidiëren.” Het Amerikaanse verbod geldt voor olie, gas en kolen.
Ook het Verenigd Koninkrijk pakt Rusland aan, maar kondigt aan dat een verbod op de import van olie aan het einde van het jaar ingaat. Dat moet bedrijven en markten de kans geven om te schakelen. Daarbij wil de overheid bedrijven ook gaan helpen zodat de gewone burger niets merkt van de overgang. De import van gas pakt Londen nog niet aan, maar ook daar wordt naar gekeken.
De landen van de Europese Unie gaan vooralsnog niet mee met de boycot van gas en olie uit Rusland. Dit komt onder meer vanwege verzet van Duitsland, dat grote gevolgen vreest voor zijn economie op de korte termijn.
Lees ook: Waarom Europa niet zomaar kan stoppen met het kopen van Russisch gas
De Europese landen zijn veel afhankelijker van Rusland voor hun energiebehoefte dan de VS. Met name gas is belangrijk voor de economie. De Amerikaanse beslissing om het importverbod in te stellen is wel in samenspraak met de Europese bondgenoten genomen.
Tot nu toe zijn Russische fossiele brandstoffen grotendeels vrijgesteld van sancties omdat Europese landen hun eigen economie niet te hard willen treffen. Wel kondigde de Europese Commissie plannen aan om de afhankelijkheid van Russisch gas al dit jaar drastisch te verminderen. Verschillende landen zijn ook al op zoek naar andere bronnen van gas. Zo heeft Italië al gesproken met Algerije en Qatar om meer gas te leveren.
Olieprijzen stegen dinsdag opnieuw, waarbij een vat Brent-olie naar een niveau van 132 dollar klom.