De Amerikaanse overheid is naar verluidt kritisch over de belangen van de Chinese internetreus Tencent in een reeks Amerikaanse gamebedrijven.
In augustus viel president Donald Trump de populaire berichtenapp WeChat aan, die ook van Tencent is.
Techinvesteerder Prosus, die een flink belang in Tencent heeft, krijgt mogelijk te maken met klappen op de beurs als de Amerikanen sancties introduceren.
De Chinese internetreus Tencent, waar het AEX-fonds Prosus een flink belang in heeft, raakt steeds dieper verwikkeld in het conflict tussen de Verenigde Staten en China.
De Amerikaanse overheid zou volgens persbureau Bloomberg extra aandacht richten op de belangen van Tencent in een reeks gamebedrijven. Dat vormt mogelijk een gevaar voor de nationale veiligheid, menen de Amerikanen. Zij hebben bij de gamebedrijven informatie opgevraagd over de extra maatregelen die zij nemen om de gegevens van hun gebruikers veilig te houden.
Tencent heeft onder meer een tak die games uitgeeft en is daarmee eigenaar van het Amerikaanse Riot Games, het bedrijf achter League of Legends.
Ook hebben de Chinezen 40 procent van Epic Games, de maker van het zeer populaire spel Fortnite, in handen. Ook in Activision Blizzard, een van de grootste gamesmakers ter wereld, heeft Tencent een klein belang.
Bloomberg schat de Amerikaanse bezittingen van Tencent op een waarde van zeker 22 miljard dollar. Die zouden goed zijn voor 6 à 7 procent van de omzet van het Chinese bedrijf.
Trump kritisch over berichtenapp WeChat, die ook van Tencent is
In augustus nam de Amerikaanse president Donald Trump de populaire berichtenapp WeChat van Tencent al onder vuur. Toen ondertekende Trump een presidentieel decreet waarin Amerikaanse bedrijven verboden wordt om over 45 dagen transacties te doen met onder meer Tencent.
Er bestond nog wel wat verwarring over de reikwijdte van het decreet. Een ambtenaar verklaarde eerder dat deze in het geval van WeChat alleen over het gebruik van WeChat en WeChat Pay gaat. Maar het vaag omschreven decreet zou ook de bredere zakelijke relaties van Tencent met Amerikaanse bedrijfsgiganten, zoals de producenten van games, onder druk kunnen zetten.
Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken komt naar verwachting rond 20 september met meer details over de invulling van het verbod.
Het aanpakken van Tencent heeft gevolgen voor techinvesteerder Prosus
De situatie rondom Tencent raakt techinvesteerder Prosus. Het AEX-fonds bestaat uit de internationale activiteiten van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers en staat sinds afgelopen najaar genoteerd op de beurs in Amsterdam.
Een belangrijke troef van Prosus is het belang van bijna een derde in Tencent. Die positie is zo dominant voor de beurswaarde van het concern dat sommige beleggers een investering in Prosus zien als een verkapte investering in Tencent.
Het aandeel Prosus stond op vrijdag omstreeks 11.40 uur vrijwel vlak.
LEES OOK: Het is te vroeg om denken dat de beurscorrectie klaar is – stel je in op heftige bewegingen in de komende 3 maanden