• De Verenigde Staten worden steeds belangrijker voor Nederland als handelspartner, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • Nederland importeerde vorig jaar 7 miljard euro meer uit de VS dan een jaar eerder.
  • Door het wegvallen van Russische leveringen in verband met de oorlog in Oekraïne, werd er vooral meer Amerikaanse ruwe aardolie en aardgas ingevoerd.
  • Lees ook: Europees plan om met collectieve inkoop van gas lagere prijzen te bedingen, werkt niet

De Verenigde Staten worden steeds belangrijker voor Nederland als handelspartner. Nederland importeerde vorig jaar voor 64 miljard euro aan goederen uit de VS. Dat is 7 miljard euro meer dan een jaar eerder, komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er werd vooral meer Amerikaanse ruwe aardolie en aardgas ingevoerd. Bedrijven in Nederland importeerden vorig jaar voor 12,2 miljard euro aan ruwe aardolie uit de VS. Dat is 51 procent meer dan een jaar eerder. De Nederlandse import van aardgas uit de VS groeide met ruim 2,4 miljard euro.

De VS werden in 2023 de belangrijkste leverancier van aardgas. Een jaar eerder stonden de VS nog op de derde plaats. Vóór de oorlog in Oekraïne kwam nog veel aardgas uit Rusland.

In 2023 steeg de invoerwaarde van goederen uit de VS met 12 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De VS zijn nu na Duitsland de belangrijkste goederenleverancier, voor België en China.

Duitsland blijft belangrijkste handelspartner

Nederland importeerde vorig jaar 10,6 procent van alle goederen uit de VS. Een jaar eerder was dat aandeel nog beduidend kleiner. Alleen Duitsland leverde in 2023, met een aandeel van 16,9 procent, meer goederen. In het eerste halfjaar van dit jaar bleef het importaandeel uit de VS met 10,4 procent vrijwel gelijk.

De VS waren net als in voorgaande jaren de vijfde grootste exportpartner van Nederland met een exportwaarde van 33,8 miljard euro in 2023. Dat is 1,2 procent meer dan in 2022.

De totale Nederlandse goedereninvoer nam met 9 procent af, van bijna 669 miljard euro in 2022 tot ruim 606 miljard euro vorig jaar.

LEES OOK: Oekraïne dreigt Russische gaspijpleiding naar Europa af te kappen: dat kan Rusland $6,5 miljard aan inkomsten per jaar kosten