- Europa kan dit jaar rekenen op nog minstens 15 miljard kubieke meter extra vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de VS, aldus de Europese Unie en het Witte Huis.
- De extra levering is goed voor 8 tot 10 procent van de hoeveelheid gas die Europa nu nog jaarlijks van Rusland afneemt.
- Met de extra leveringen willen de VS de landen van de Europese Unie helpen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.
- Lees ook: Als Rusland de gaskraan dicht draait, zijn de gevolgen groot voor Nederland, aldus CPB
De Verenigde Staten gaan Europa nog dit jaar minimaal 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (lng) meer leveren dan vorig jaar, melden de Europese Unie en het Witte Huis. De extra levering is goed voor 8 tot 10 procent van de hoeveelheid gas die Europa nu nog jaarlijks van Rusland afneemt, zeggen de Amerikaanse president Biden en voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie.
Met de extra leveringen willen de VS de landen van de Europese Unie helpen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. In 2030 willen de VS de EU van 50 miljard kubieke meter gas voorzien. Dat kan een derde van wat er jaarlijks uit Rusland komt vervangen. Die verveelvoudiging kan al binnen twee jaar in zicht komen, denken ingewijden.
De EU gaat hoogstwaarschijnlijk wel meer betalen dan wat het nu voor Russisch gas neerlegt, zeggen EU-bronnen. “Dat is nu eenmaal de prijs van vrijheid.” De VS en de EU proberen de prijs wel te dempen. Ze mikken op langjarige contracten. In ruil voor zekerheid zouden leveranciers een lagere prijs moeten rekenen.
De uitvoering van de afspraken is strikt genomen aan het bedrijfsleven. Maar de VS en de EU hebben een grote rol in hun energiemarkt en gaan leveranciers in de gewenste richting duwen. Voor het extra vloeibare gas moeten wel als de wiedeweerga extra opslagtanks en verwerkingsinstallaties verrijzen.
De EU en de VS zetten verder in op gasbesparing. Ze gaan bijvoorbeeld het gebruik van slimme thermostaten stimuleren, zonnepaneelinstallateurs opleiden en het verstrekken van vergunningen voor groene energie vergemakkelijken.
Ook gaan ze de CO2-uitstoot van lng-installaties verminderen. Verder moet de lng-infrastructuur zo worden gebouwd dat die later voor waterstof kan dienen.
Ook Canada gaat extra lng leveren aan Europa, maar heeft daar wat meer tijd voor nodig. Europa is nu nog voor zo'n 40 procent van zijn gas afhankelijk van Rusland. In totaal neemt Europa jaarlijks tussen de 150 en 190 miljard kubieke meter gas af van Rusland. Daarvan stroomt 52 miljard kubieke meter door Oekraïne.
De laatste maanden namen de gasleveringen vanuit Noord-Amerika, voordien heel klein, al toe door de hoge prijs in de EU. Door de oorlog in Oekraïne is daar de Europese wens bijgekomen om van het Russische gas af te gaan.
Europese gasprijs daalt op groothandelsmarkt
Door de bekendmaking van de extra lng-leveringen daalde vrijdag de Europese gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. Momenteel shommelt deze rond de 103,5 euro per megawattuur. Dat komt neer op een daling van ongeveer 7, 3 procent.
Ook de olieprijzen daalden. De prijs van een vat Amerikaanse olie was 111 dollar, een daling van ruim 1 procent. Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika, ging met 1,27 procent omlaag tot iets minder dan 118 dollar per vat.
Meer over gas? Check ook deze stukken eens:
- ING stopt met financiering van speuren naar nieuwe olie- en gasvelden en mikt op hernieuwbare energie
- Eneco gaat variabele tarieven maandelijks aanpassen – en sluit geen gascontracten meer af met Russische leveranciers
- Thermostaat 2 graden lager: meeste Nederlanders willen daarmee €250 tot €500 besparen
- Lager gasverbruik consumenten verzacht de pijn van hoge gasprijzen, maar glastuinders luiden noodklok
- Kabinet heeft noodscenario voor als Rusland gaskraan dichtdraait: desnoods rantsoenering en delen Nederland afsluiten voor gas