De Verenigde Staten blijven bezorgd over de Europese economie, ondanks de eerste tekenen van herstel in de eurozone. Dat stelde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zaterdag bij de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Vooral de aanhoudend lage inflatie en de zwakke vraag in de eurolanden baren Lew zorgen. Volgens hem zijn er meer maatregelen nodig om de groei te stimuleren en te voorkomen dat prijzen verder dalen. Daardoor zou het gemakkelijker worden voor de zuidelijke landen om hun economie te hervormen, terwijl de werkgelegenheid in alle Europese landen erop vooruit zou gaan, stelde hij.
De Europese bankenunie is in de ogen van Lew niet voltooid zolang er geen geheel Europese instellingen zijn die een crisis in de bankensector kunnen opvangen, zonder de financiële positie van nationale overheden in gevaar te brengen. De recente afspraken op dit vlak ziet Lew als ,,vooruitgang”, maar er moet volgens hem meer worden gedaan om de besmetting van overheden door zwakke banken in de toekomst te voorkomen.
IMF
Lew benadrukte er alles aan te doen om de beloofde hervorming van het IMF nog dit jaar door het Amerikaanse Congres te laten goedkeuren. Door het uitblijven van een akkoord in het Congres is het nog altijd niet mogelijk om de al in 2010 afgesproken uitbreiding van het kapitaal van het IMF en de verschuiving van stemrechten naar opkomende landen door te voeren.
Die vertraging kwam de VS afgelopen week op veel kritiek te staan. Van de G20 kreeg de Amerikaanse regering nog tot het einde van dit jaar om orde op zaken te stellen. Daarna zou er worden gekeken naar mogelijkheden om veranderingen door te voeren zonder instemming van de VS. Het is echter de vraag hoe dit zou moeten, aangezien de Amerikanen genoeg stemmen hebben om alle besluiten binnen het IMF te blokkeren.
De Amerikanen waren de afgelopen jaren een van de drijvende krachten achter de hervorming van het IMF, die vooral ten koste gaat van het stemgewicht van Europese landen. De voorgestelde verdubbeling van het kapitaal van het IMF is echter de inzet geworden van een moeizame strijd tussen Republikeinen en Democraten in het Congres.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl