- De Verenigde Staten heeft eenzijdig regels aangepast die bepalen of een buitenlandse producent een vergunning van de Amerikaanse overheid nodig heeft voor de export naar derde landen.
- Specifiek voor de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML geldt nu dat die altijd een exportvergunning in de VS moet aanvragen, voor verkopen aan China, zo meldt het FD.
- De facto is Nederland hiermee de controle over de export van producten van ASML kwijtgeraakt.
- Lees ook: ASML ziet minder orders voor chipmachines en verwacht geen omzetgroei in 2024
De Amerikaanse overheid heeft in de technologierace met China de regels voor de export van goederen naar China eenzijdig aangepast. Dit heeft grote gevolgen voor de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, zo meldt het Financieele Dagblad.
ASML is wereldmarktleider op het gebied van geavanceerde machines die worden gebruikt bij de fabricage van computerchips. Er gelden al exportbeperkingen voor de nieuwste en meest geavanceerde machines van ASML richting China.
Specifiek voor ASML heeft de Verenigde Staten bepaalde regels echter aangescherpt. Normaal gesproken geldt dat als er voor minimaal 25 procent Amerikaanse onderdelen in een product zitten, er een vergunning van de Amerikaanse overheid nodig is voor de export naar derde landen. In het geval van ASML is het minimale Amerikaanse gehalte van het product naar 0 procent gebracht.
“Dat is wat er feitelijk aan de hand is. Als er één Amerikaans schroefje in een verder Nederlands product zit, dan leidt dat al tot de noodzaak een vergunning aan te vragen bij de Amerikanen. En zij bepalen of je die krijgt”, zegt een bron rond ASML tegen het FD.
Hierdoor heeft de VS in feite de controle over de export van chipmachines overgenomen van de Nederlandse overheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil tegen de krant niet aangeven of Nederland akkoord is met de eenzijdige maatregel van de Amerikanen.