- Kim Jong-un, Xi Jinping en Vladimir Poetin zijn het over één ding volkomen eens: vrouwen moeten meer kinderen baren.
- De autoritaire leiders van respectievelijk Noord-Korea, China en Rusland hebben onlangs alle drie een verklaring uitgedaan waarin ze vrouwen oproepen meer kinderen te krijgen.
- Ook techmiljardair Elon Musk wil dat vrouwen meer baby’s krijgen.
- Lees ook: Neem kinderen! Ook als je bezorgd bent over klimaatverandering
Een paar machtige, autoritaire wereldleiders zijn het over één ding eens: vrouwen moeten zoveel mogelijk kinderen baren.
In de afgelopen maanden hebben de leiders van Rusland, China en Noord-Korea allemaal verklaringen uitgebracht waarin ze vrouwen aansporen hun land te dienen door kinderen te krijgen.
De Chinese leider Xi Jinping nam het voortouw op dit gebied. In oktober zei hij tegen de Vrouwenfederatie China, een belangengroep van de Communistische Partij, dat vrouwen moeten zorgen voor een “nieuwe trend van het gezin”. Ook moet het Chinese volk “actief bijdragen aan een nieuwe cultuur van huwelijken en kinderen baren en streng toezicht houden op de opvattingen van de jonge generatie over trouwen, kinderen krijgen en gezinnen”.
Op 28 november riep ambtgenoot Vladimir Poetin op zijn beurt Russische vrouwen op om net als hun grootmoeders en overgrootmoeders “zeven, acht of zelfs meer kinderen te krijgen”.
"Laat ons deze geweldige tradities bewaren en nieuw leven inblazen", zei Poetin tijdens de Russische Volksraad in Moskou. "Grote gezinnen moeten de norm worden, een manier van leven voor alle Russen."
"De Russische bevolking op peil houden en verder uitbreiden is ons doel voor de komende decennia en zelfs voor latere generaties", vervolgde hij zijn speech. "Dat is de toekomt van de Russische wereld."
Op 4 december trad de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de voetsporen van Xi en Poetin, toen hij erkende dat zijn land kampt met een dalend geboortecijfer en vrouwen aanspoorde om meer kinderen te krijgen.
In een toespraak voor het Vijfde Nationale Congres van Moeders prees de dictator de Noord-Koreaanse vrouwen om hun "patriottische geest, hun kostbare zweet en alle inspanningen bij het baren en opvoeden van de vele kinderen in tijden van tekorten en moeilijkheden", schreef The Pyongyang Times.
Elon Musk probeert 'de bevolkingscrisis op te lossen'
Ook andere machtige mannen met veel invloed roepen mensen op kinderen te krijgen. Techmiljardair Elon Musk, die ooit zei dat hij blijft proberen zich voort te planten zolang hij een goede vader kan zijn, is daar misschien wel het meest uitgesproken over.
"Ik doe mijn best om de bevolkingscrisis op te lossen. Een dalend geboortecijfer is met afstand de grootste bedreiging voor de beschaving", tweette Musk in juli vorig jaar. Zelf heeft de topman van Tesla zeker tien kinderen bij drie verschillende vrouwen.
Deze week nog leverde Musk forse kritiek op zogenoemde 'DINK-koppels'. Dat zijn tweeverdieners zonder kinderen ('double income, no kids').
"Er is iets ernstig mis met de moraal van mensen die bewust geen kinderen willen: ze eisen in feite dat kinderen van anderen voor hen gaan zorgen als ze oud zijn", schreef hij maandag op X/Twitter. "Dat is idioot."
Vergrijzing en krimpende bevolking groot probleem voor Rusland, China en Noord-Korea
Er is een duidelijke reden waarom deze machtige mannen - en zeker regeringsleiders - willen dat vrouwen meer kinderen gaan baren.
Dit jaar meldde het Nationale Statistiekbureau van China voor het eerst sinds 1961 een bevolkingskrimp. De bevolkingsomvang nam met 850.000 mensen af en ook werd een nieuw laagterecord aan huwelijken geregistreerd van 6,3 miljoen.
Xi heeft grote beleidswijzigingen doorgevoerd om het dalende geboortecijfer het hoofd te bieden. In 2016 beëindigde zijn regering na vele decennia de beruchte een-kind-politiek en werd koppels toegestaan twee kinderen te krijgen. Sinds mei 2021 mogen Chinese koppels zelfs drie kinderen krijgen.
Rusland kampt met een ander soort bevolkingscrisis: als gevolg van de invasie van Oekraïne zijn honderdduizenden mensen het land ontvlucht. En naar schatting zijn 290.000 Russische soldaten gedood of gewond geraakt in Oekraïne.
Noord-Korea zag intussen zijn geboortecijfer dalen van 3,67 in 1955 naar 1,79 in 2023. Die terugval is, ondanks dat hij heel fors is, minder ernstig dan de bevolkingscrisis waar buurland Zuid-Korea mee kampt. Toch lijkt Kim tamelijk bezorgd; hij moest begin deze maand zelfs een traantje laten toen hij vrouwen opriep hun steentje bij te dragen.
Vaststellen waarom deze machtige mannen willen dat vrouwen meer baby's krijgen is makkelijk. Vrouwen echt zo ver krijgen, is een stuk lastiger.