De 63-jarige Ronna Scoratow heeft een grote liefde in haar leven: haar 42-jarige philodendron. Ze heeft 5000 dollar gereserveerd voor het beheer van de plant na haar dood.
De Amerikaanse kreeg de philodendron bipinnatifidum, zoals de officiële benaming luidt, in 1972 van een vriendin, schrijft The Wall Street Journal. Destijds was de plant nog geen 30 centimeter hoog.
Hij bleef groeien en groeien, totdat de philodendron in de jaren negentig door een glazen tafel zakte waar hij op stond. Sindsdien staat het groene gevaarte op de grond en blokkeren de bladeren volledig een raam.
De plant is inmiddels meer dan 2 meter hoog en zo zwaar dat Scoratow bij een verhuizing vorig jaar 370 dollar moest betalen aan een verhuisbedrijf om de philodendron te verplaatsen.
De philodendron bipinnatifidum is afkomstig uit het tropisch regenwoud in Paraguay en Brazilië en groeit van oorsprong op de bodem in het kreupelhout. De plant het goed doet in de schaduw en geldt als een makkelijke kamerplant om te verzorgen.
Plant in testament
"Deze plant zal langer leven dan ik", zegt Scoratow tegenover de zakenkrant. "Als ik overlijd, wil ik niet dat de plant zonder liefde komt te zitten." Daarom heeft ze vorig jaar in haar testament laten opnemen dat een vriend 5.000 dollar krijgt om de plant te verzorgen. Haar broers en zussen delen haar botanische passie niet en Scoratow is kinderloos.
"Het was interessant", zegt Scoratow's advocaat James Wood. "Ik heb voorzieningen gedaan voor huisdieren, maar nog nooit voor een plant."
Scoratow heeft haar hele huiskamer volstaan met planten; de meeste heeft ze geadopteerd. Ze waren bijvoorbeeld achtergelaten langs de kant van de weg.
Maar van alle planten heeft alleen de philodendron een plekje in haar testament, omdat ze die het langst heeft. "Ik heb niet dezelfde gevoelens voor mijn andere planten", zegt Scoratow. "Ik wil niet kil overkomen, maar ik kan het niet anders uitleggen."
Lees ook
Nederlandse kerstster doet het goed op Britse markt, maar niet iedereen is daar blij mee
Codicil: zo regel je je erfenis zonder notaris
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl