De dood van Cäcilie Albrecht, de weduwe van de steenrijke Aldi-oprichter Theo Albrecht, heeft opnieuw de schijnwerpers gezet op een enorme familievete.
Ze walgt van haar met geld smijtende schoondochter Babette, die getrouwd was met haar in 2012 overleden zoon Berthold. Als wraak heeft ze in haar testament laten vastleggen dat Babette geen enkele zeggenschap mag hebben over supermarktketen Aldi, schrijft The Guardian.
“Ik wil werken aan het in stand houden van de filosofie van ons gezin. Wij zijn er om het bedrijf te dienen, ongeacht persoonlijke interesses. Wij moeten kiezen voor een bescheiden levensstijl. Bertholds vrouw en kinderen hebben bewust besloten om deze principes niet te respecteren, ondanks de wensen van Berthold. Daarom ben ik van mening dat ze niet in staat zijn verantwoordelijkheden op zich te nemen.”
Berthold had in zijn testament ook al op laten nemen dat zijn vrouw Babette niks te zeggen mag hebben over een stichting die ongeveer 20 procent van Aldi Nord controleert. Babette vocht dat destijds aan, maar kreeg ongelijk van de rechter.
De sobere leefregels van de familie Albrecht
De nu 57-jarige Babette en haar vijf kinderen kregen wel een erfenis van zo’n 5 miljard euro en hebben daar naar verluidt al honderden miljoenen euro’s van over de balk gesmeten, terwijl de Aldi-familie van oudsher juist bekend staat om hun sobere levensstijl. De eerder al overleden broers Karl en Theo Albrecht, die de supermarktketen groot hebben gemaakt, hadden voor zover bekend geen vakantiehuizen, privévliegtuigen of jachten, zoals zoveel andere miljardairs wel hebben.
Lees meer: Dit is de familie Albrecht, de geheimzinnige erfgenamen van het Aldi-imperium
De familie Albrecht treedt zelden in het openbaar, maar ze hebben een gezamenlijk vermogen van naar schatting 34 miljard euro. Karl en Theo namen in 1946 de kruidenierswinkel van hun moeder in Essen over en bouwden dat uit tot een keten van goedkope supermarkten onder de naam Aldi. Dat staat voor Albrecht Discounter. Er zijn inmiddels meer dan 8.000 vestigingen in Europa en de VS, waaronder ruim 500 in Nederland.
Babette is de weduwe van Berthold Albrecht, de zoon van mede-oprichter Theo. Theo Albrecht was verantwoordelijk voor Aldi Nord, dat Noord-Duitsland, West-Europa en Zuid-Europa bestrijkt. In 1971 werd hij ontvoerd en kwam hij na betaling van ruim 1,5 miljoen euro losgeld na 17 dagen vrij. Sindsdien leeft de familie nog meer teruggetrokken en laten ze helemaal niks meer los over hun privéleven.
De regels van Cäcilie waren streng nadat Babette in het huwelijk trad met Berthold, schrijft Het Nieuwsblad: niet meer uitgaan, snel kinderen baren, geen minirokken en opzichtige auto's meer én uit de media blijven.
Babette geniet juist van de schijnwerpers
Maar Babette laat zich sinds het overlijden van haar man juist met veel plezier portretteren door de roddelpers en duikt ook regelmatig op in tv-programma's. Twee jaar geleden kwam ze tot woede van haar schoonmoeder nog flirterig in beeld tijdens de Duitse versie van 'Dancing with the Stars'.
En het woord sober zegt haar weinig: ze vliegt met haar kinderen de hele wereld over, wentelt zich tussen de jetset en besteedt miljoenen aan oldtimers en kunst.
Aan de miljarden die ze heeft geërfd kon de in november overleden Cäcilie niks meer doen, maar in haar vorige week pas bekend geworden testament neemt ze dus toch wraak. Haar schoondochter en kleinkinderen mogen van de 'grande dame' van de familie helemaal niks te zeggen hebben over de bron van alle familiefortuin: de Aldi.
De advocaat van Babette en de kinderen laat in The Guardian weten dat zijn cliënten helemaal niks misdaan hebben en dat de fatsoensregels voorschrijven dit testament niet in het openbaar te bediscussiëren.
Lees meer over de Aldi en de familie Albrecht:
- Dit is de familie Albrecht: de geheimzinnige erfgenamen van het Aldi-imperium die samen €34 miljard waard zijn
- Wijn van Aldi en Lidl is goedkoop, maar toch lekker – zo krijgen ze dat voor elkaar
- Van Duits kruidenierswinkeltje tot één van de grootste supermarktketens ter wereld – het geheim achter het succes van Aldi
- Aldi test sollicitatiegesprekken in het donker om discriminatie tegen te gaan