De eerste stap op weg naar vervroegd pensioen begon voor Christopher How met het bijhouden van zijn uitgaven. De Singaporees was 30 toen hij in aanraking kwam met een populaire blog over persoonlijke financiën genaamd Mr Money Mustache. Hierdoor raakte hij geïnspireerd door het idee van een leven los van een 9-tot-5 baan.

“Het oorspronkelijke doel was gewoon mijn financiën bijhouden, weten waar mijn geld naartoe gaat,” vertelt How aan Business Insider. Toen hij ongeveer twee jaar bezig was met het bijhouden van zijn uitgaven, besloot de marketingprofessional dat hij op zijn 50e met pensioen wilde gaan.

Met dat doel voor ogen begon hij een blog om gelijkgestemden te vinden en instrumenten voor zichzelf te creëren. “Ik ben het soort persoon dat als ik iets opschrijf, ik me er verantwoordelijk voor voel, of als ik het mijn vrienden vertel, ik er verantwoordelijk voor ben”, zegt hij.

Leven is meer dan je baan

How, nu 41, zegt dat zijn grootste motivatie om met vervroegd pensioen te gaan was dat hij zijn identiteit niet aan zijn werk wilde koppelen.

"Een baan is niet alles voor mij. Het is gewoon een manier om snel uit de rat race te stappen, daarom wilde ik dit uitproberen", zegt hij over zijn FIRE-levensstijl (Financial Independence Retire Early)

How geeft aan dat hij uit een bescheiden familie komt en weet hoe financiële tekorten eruit kunnen zien. "Ik heb mijn opleidingen deels zelf moeten betalen door parttime te gaan werken", vertelt hij. "Door mijn opvoeding leerde ik hoe belangrijk het is om op z'n minst te sparen. Werken is voor mij vooral geld verdienen."

Vermogen opbouwen

Nadat How zijn uitgaven begon bij te houden, gaf hij zichzelf een financieel doel. Hij wilde tussen de 60 procent en 70 procent van zijn salaris opzij zetten om vermogen op te bouwen.

Het grootste deel van zijn vrije besparingen belegt hij in goedkope indexfondsen op de beurs. How mikt echter niet op een vast inkomensbedrag uit zijn vermogen dat hij wil bereiken om met pensioen te gaan.

In plaats daarvan heeft hij verschillende beleggingsportefeuilles opgezet voor verschillende behoeften. Hij stelt automatisch transacties in om aan het begin van de maand geld naar die rekeningen over te maken.

Dit zijn enkele van zijn rekeningen:

  • How heeft een een verplichte socialezekerheidsregeling. In Singapore wordt 20 procent van het salaris van werknemers automatisch op een fiscaal gefaciliteerde rekening voor sociale zekerheid gestort.

How verdeelt de rest van zijn salaris op deze manier:

  • 80 procent: pensioenopbouw. Deze portefeuille moet zijn maandelijkse toekomstige uitgaven financieren.
  • 13 procent: verzekeringskosten. Dit geld wordt alleen gebruikt voor verzekeringspremies na zijn pensionering.
  • 6 procent: financiële buffer voor de familie. How woont samen met zijn moeder en ondersteunt haar, dus heeft hij geld opzij gezet voor eventuele noodgevallen.

Het uitsplitsen per doel helpt hem ook om zijn beleggingsrisico's voor elke portefeuille te bepalen.

"Een verzekering voor als ik 70 ben, bijvoorbeeld, is nog ver weg", geeft hij aan. "Het is pas over 30 jaar, dus kan ik voor langere tijd risico nemen met beleggen."

Het pensioeninkomen moet daarentegen ingaan op het moment dat hij 50 wordt. "Ik weet dat ik nog maar 10 jaar heb en neem dus minder risico."

Experimenteren met pensioen

Na ongeveer 17 jaar te hebben gewerkt, neemt How momenteel een tussenjaar om te onderzoeken wat hij wil doen tijdens zijn pensioen. "Het werd meer een experiment, een soort mini-pensioen", zegt hij. "Ik krijg niet langer een vast inkomen, ik gebruik vooral mijn spaargeld en beleggingen."

How wilde weten hoe hij zou reageren als hij het saldo op zijn bankrekening voor het eerst zag dalen. "Ik moest uitzoeken: hoe rechtvaardig ik het voor mezelf zowel emotioneel als financieel dat het oké is om dit bedrag uit te geven?".

De Sinaporees denkt nu ook na over wat hij echt nodig heeft. Hij bezuinigde op zijn levensstijl, waarvan de kosten de afgelopen tien jaar waren toegenomen. "Ik heb een duur sportschoolabonnement opgezegd", geeft hij aan. "Tijdens een loopbaanonderbreking heb je meer tijd, dus begon ik veel meer thuis te koken dan uit eten te gaan."

Vanaf de derde maand van z'n tussenjaar begon hij prioriteiten te stellen bij wat hij met zijn tijd wilde doen. How zegt dat hij nog steeds om middernacht gaat slapen en om 8 uur 's ochtends opstaat, waarna hij de eerste helft van de dag vult met een ochtendwandeling, het luisteren naar podcasts en het lezen van boeken, iets waar hij al jaren geen tijd meer voor had.

De tweede helft van de dag houdt hij graag vrij om een nieuwe blog te schrijven, vrienden of familie te bezoeken of te werken aan bijbaantjes, zoals digitale of data-annotatieprojecten.

Belasting voor singles in Singapore

How is het niet eens met het idee dat vroeg met pensioen gaan eenvoudiger is voor singles zoals hij. Daarbij geeft hij aan dat getrouwde stellen en ouders in Singapore profiteren van verschillende financiële voordelen.

Als alleenstaande krijgt How geen extra overheidssubsidie om een appartement te kopen in Singapore. Daarvoor komen alleen getrouwde stellen in aanmerking.

Een getrouwd stel zou een gesubsidieerd appartement kunnen kopen, er vijf jaar kunnen blijven en het met aanzienlijke winst kunnen verkopen, aldus How. Verder krijgen ouders ook een een groter belastingvoordeel dan andere werkenden in Singapore. "Afhankelijk van je situatie heb je dus bepaalde voordelen en nadelen."

LEES OOK: Ik heb twee voltijdbanen en offer mijn nachtrust, vrienden en hobby’s op om al voor mijn 35e met pensioen te kunnen