• Nederlanders zitten noodgedwongen massaal thuis vanwege de coronacrisis.
  • Wie wil ontspannen moet op zoek naar alternatieven voor activiteiten buitenshuis.
  • Online zijn er behoorlijk wat mogelijkheden: virtuele tours van musea, kooklessen van chefs en online cursussen van universiteiten.
  • Zelfs dierentuinen kun je vanachter je pc of smartphone bezoeken.
  • Business Insider zet 8 tips voor ontspanning in zelf-quarantaine op een rij.

Nu bijna heel Nederland in zelf-quarantaine zit in de strijd tegen het coronavirus en de pretjes buitenshuis ver te zoeken zijn, zijn we meer dan ooit op online aangewezen voor onze ontspanning. Want er komt een moment dat je wel klaar bent met met Breaking Bad of Game of Thrones bingen op Netflix.

Gelukkig valt er nog heel wat te ontdekken!

Business Insider geeft je tips voor 8 dingen die je vanuit huis kunt doen in je vrije tijd, ter ontspanning tijdens de coronacrisis.


1.  Virtueel een museum bezoeken

Je kunt je culturele achterstand wat inlopen door vanuit je gemakkelijke stoel een virtueel museumbezoek af te leggen. Dat heeft zo z’n voordelen: je bespaart een ticket en je staat voor de verandering eens níet tussen de hordes toeristen.

Veel Nederlandse musea hebben gelukkig hun collectie online gezet en bij sommigen kun je ook daadwerkelijk een virtuele tour doen. Zoals in het Rijksmuseum Twenthe en het Rijksmuseum.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam lanceert vrijdag 'Stay at Home Stedelijk'. Elke dag om 16.00 uur is er een minidocumentaire over de collectie te zien op Facebook en YouTube. Directeur Rein Wolfs verzorgt daarnaast vrijdag een tour door het museum op Instagram om 14.00 uur.

Ook het Van Gogh Museum begon deze week met het publiceren van video's in hoge resolutie waarin de kijker een privé-tour door het museum krijgt met rustgevende muziek op de achtergrond, een soort van op vakantie gaan met Google Street View.

Het buitenlandse aanbod is natuurlijk groot. Check dus het Louvre,  het Guggenheim, het National Smithsonian voor Natuurlijke Historie; en verder natuurlijk het Vaticaan, het British Museum in Londen en het Metropolitan.

Hangt deze overkill aan kunst je de keel uit? Neem dan de virtuele tour van het National Museum of the United States Airforce!


2. De online pubquiz

Oké, het haalt het natuurlijk niet bij de echte pubquiz in je favoriete stamkroeg, maar bij gebrek aan beter is de virtuele pubquiz best leuk om een keertje om te doen.

Steeds meer cafés nemen de virtuele pubquiz op in het assortiment, nu hun inkomsten compleet verdampt zijn.

Op de site van Misset Horeca vind je meer dan genoeg online adressen van bars en pubs die online quizzen aanbieden en die hun drankjes en hapjes aan huis bezorgen.


3. Online studeren

Je kunt er ook voor kiezen om eindelijk eens een beginnetje te maken met die master Kunstgeschiedenis of Bachelor Virologie! Op de site Webwijzer staan allerlei links naar gratis colleges en online lesmaterialen voor uiteenlopende disciplines.

In tijden van corona tóch in het buitenland studeren? Of ondanks je matige eindexamenresultaten toegang te krijgen tot prestigieuze universiteiten als Yale, Princeton of Harvard? Ook dat kan: meer dan 54 van de beste Amerikaanse universiteiten bieden gratis online cursussen.

Vrijwel elke zichzelf respecterende Nederlandse universiteit biedt zogeheten Massive Open Online Courses, gratis colleges: van de Universiteit Leiden tot de Universiteit van Amsterdam, van de Rijksuniversiteit Groningen tot de Universiteit Utrecht.

De lijst universiteiten is lang, het aanbod vrij groot.


4. Kooklessen van topchefs

Altijd al écht willen leren koken? Dit is je kans om, als het weer kan, je vrienden te verrassen met een maaltijd op niveau.

Online is het kookaanbod rampzalig groot: iedereen die een pan kan vasthouden lijkt wel een eigen YouTube-kanaal te hebben.

Je kunt heuse lessen nemen, of gewoon nadoen wat de online chef doet.

Er zijn ook betaalde sites, zoals de de online Kookuniversiteit, maar als je een beetje zoekt, heb je voor elke dag in de week wel een gratis proefles te pakken.

Jammer alleen van die rijen bij de supermarkten. Maar hé, tijd zat toch?


5. Online workout of yoga

Een lekkere online workout haalt het niet bij sportschool, park of personal trainer, maar het is even niet anders.

Je kunt voor een betaalde workout kiezen, maar waarom de moeite nemen je creditcard te pakken als het ook gratis kan? Er zijn zowel Engelstalige als Nederlandse sites, maar lichaamstaal is natuurlijk universeel.

En ook hier geldt weer: het aanbod is groot, de kwaliteitsverschillen ook.

Heb je geen ruimte voor een zware workout of is keihard pompen minder jouw ding? Dan pak je een yogaklas: dat kan vanaf een instructievideo of realtime met streaming. Met dit laatste is de kans op onderbrekingen wel groot: reken maar dat heel je huizenblok online bandbreedte aan het consumeren is en dat de servers staan te roken.

Misschien is het handig om online lessen te downloaden. Of wel streamen, maar niet live. Vanaf 3 euro per maand kun je je abonneren op yoga TV.

Google even 'yogales online', dat geeft 232.000 hits, Geheid dat daar wat tussen zit.


6. Online een dierentuin bezoeken

Dreinend grut van anderen, lange rijen en selfies-schietende toeristen tussen jou en die arme aap. Met een online bezoekje aan de dierentuin reken je in één keer met deze ongemakken af.

Diergaarde Blijdorp is één van de weinige Nederlandse dierentuinen die toegankelijk is via Google Street View.

Het buitenland telt veel meer dierentuinen met live cams: kijk hier naar de panda's in Atlanta Zoo, het aquarium van Georgia, de live cam van Houston Zoo, het aquarium in Monterey Bay en het National Aquarium in Baltimore.

Kortom, je moet de grenzen over, maar dat geeft niks: een olifant in een Nederlandse dierentuin ziet er hetzelfde uit als eentje in de VS.


7. Reizen en wereldwijd topattracties bekijken

Altijd al naar Walt Disney World in Florida willen gaan, maar dat ticket nét te duur vinden voor een bezoek aan een attractiepark? Grijp het momentum om het geesteskind van Walt Disney online te bezoeken, of ga naar Legoland in Florida.

Je kunt natuurlijk ook een luxueuze Oost-Afrikaanse safari boeken. Er blijkt een geweldig groot aanbod te zijn in virtuele tours, en dat beperkt zich niet tot Google Street View.

Op Airpano.com kun je de wereld vanuit de lucht verkennen, compleet met muzikale begeleiding: lang leve de uitvinder van de drone!

Of download de NASA-app en breng een virtueel bezoekje aan allerlei NASA-faciliteiten waar je hoogstwaarschijnlijk in real life never nooit terecht zult komen.

Mentalfloss.com neemt je mee langs 15 toplocaties, onlineuniversities biedt je maar liefst honderd virtuele tours die je niet mag missen;  en ten slotte leidt de site 360cities.net je door de meeste grote steden.

Nu zie je eindelijk wat je door alle toeristen niet zag toen je de stad in het echt bezocht!


Muziek maken: Huiskamer Challenge

Eindelijk tijd om wat meer te doen met je muzikale vaardigheden? Radiozende Classsicnl organiseert samen met de BankGiro Loterij de Huiskamer Challenge.

Iedereen vanaf 18 jaar mag een video opsturen van een huiskameruitvoering van bestaande muziek of een eigen compositie. Alle muziekgenres zijn welkom!

Dagelijks zijn er oprijzen te winnen van 250 euro. Hoofdprijzen bestaan uit een optreden in het Concertgebouw, een geldprijs van 3.500 euro of een platencontract bij Challenge Records.

Misschien haal je niet meteen het niveau van het Rotterdams Philarmonisch Orkest uit het YouTube-filmpje hierboven, maar het gaat natuurlijk om de de inspirerende ervaring!


LEES OOK: 5 tips om werknemers gemotiveerd te houden tijdens de coronacrisis