- Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk praten dinsdag verder over het hervatten van het vrachtverkeer tussen beide landen.
- Sinds bekend is dat er in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus is opgedoken die nog besmettelijker is, staat het vrachtverkeer rond de Kanaaltunnel stil.
- Door de vooruitzichten op een Brexit zonder handelsakkoord is er aan weerszijden van het Kanaal topdrukte wat betreft vrachtverkeer.
Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk overleggen nog over het heropenen van de grens. Er worden dinsdag mogelijk in de loop van de dag details bekendgemaakt over een plan om het vrachtverkeer te hervatten, zei een bron rond de Britse regering tegen nieuwszender Sky News.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel ging bij de nieuwszender niet in op een vraag of er dinsdag al een oplossing ligt. “We zetten ons in om een oplossing te vinden”, zei de bewindsvrouw. “We zien wel wat er vandaag naar boven komt.”
Patel was minder stellig dan de Franse minister Clément Beaune (Europese Zaken). Die stelde volgens de BBC dat premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron het al eens zijn geworden over maatregelen die het mogelijk moeten maken om het handelsverkeer te hervatten. Die maatregelen zouden op woensdag van kracht worden.
Rijen vrachtwagens voor de Kanaaltunnel
Sinds bekend is dat er in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus is opgedoken die nog besmettelijker is, staat het vrachtverkeer rond de Kanaaltunnel stil.
Door de vooruitzichten op een Brexit zonder handelsakkoord is er aan weerszijden van het Kanaal topdrukte wat betreft vrachtverkeer. Europese bedrijven proberen nog snel zoveel mogelijk goederen uit het Verenigd Koninkrijk te importeren en andersom.
Maandag werden de EU-landen het nog niet eens over een gezamenlijke aanpak van de Britse coronavariant. Tal van landen hebben het verkeer tussen het VK en het Europese vasteland stilgelegd of ingeperkt.
Nederland liep daarbij voorop. Afgelopen weekeinde werd een vliegverbod ingesteld van en naar het Verenigd Koninkrijk. Ook per boot of trein kunnen passagiers de oversteek naar Nederland niet meer maken.
De duur en de reikwijdte van de beperkingen lopen per land echter nogal uiteen. Zo legde Frankrijk het vrachtverkeer stilgelegd, terwijl Nederland dat juist niet wilde.
Meerdere lidstaten onderstreepten dat het vrachtvervoer moet doorgaan. Vrachtwagenchauffeurs zouden via de zogeheten green lanes, aangewezen routes zonder al te tijdrovende gezondheidsinspecties en andere belemmeringen, hun werk moeten kunnen blijven doen.
Ministers bespreken mogelijke gevolgen 'Britse' coronamutant
De meest betrokken ministers in het kabinet vergaderen dinsdagochtend weer over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tijdens dat reguliere overleg wordt onder meer besproken of de vondst van een mogelijk besmettelijkere mutant in Nederland tot extra maatregelen moet leiden.
Grote, nieuwe ingrepen zitten er waarschijnlijk niet aan te komen. Het kabinet kondigde vorige week een zeer strenge lockdown aan. Met de sluiting van onder meer kappers, sportscholen en niet-essentiële winkels, zijn nu vrijwel alle gelegenheden waar veel mensen samen kunnen komen al dicht.
Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is de Britse coronavariant een risico voor de zorg. Als de gemuteerde, besmettelijkere versie van het coronavirus die zich in het Verenigd Koninkrijk verspreidt inderdaad ook in Nederland is opgedoken, wordt het lastiger om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Daarmee blijft dan ook de druk op de ziekenhuizen langer hoog.
De kans om na een besmetting met de nieuwe variant van het virus op de ic te komen is volgens de laatste informatie niet hoger, aldus Kuipers, omdat je er niet per se zieker van wordt.
Wel maakt hij zich zorgen over de aanhoudende hoge infectiegetallen. Maandag werden meer dan 11.000 nieuwe gevallen gemeld. "En de nieuwe variant kan daar ook effect op hebben." Kuipers hoopt vooral dat de strenge lockdown een gunstige uitwerking gaat hebben op het aantal besmettingen.