- 2023 wordt waarschijnlijk een beter jaar voor de economie en de beurs dan 2022. Maar de beweeglijkheid op financiële markten blijft hoog.
- Dat voorspellen beursstrategen van vermogensbeheerders ABN AMRO MeesPierson, Schroders en T.Rowe Price die samen meet dan 2.000 miljard euro aan vermogen beheren.
- Bedrijfswinsten zullen waarschijnlijk dalen in 2023 als gevolg van een recessie.
- Lees ook: De klassieke beleggingsportefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties werkt niet meer: dit raadt een beursstrateeg aan voor 2023
Met nog iets minder dan een maand te gaan is de kans groot dat 2022 de boeken in gaat als een zeer zwak beursjaar, met stijgende rentes en dalende koersen van aandelen. Komt daar volgend jaar verbetering in? Beursstrategen bij grote financiële instellingen laten daar dezer dagen hun licht over schijnen met de prognoses voor 2023.
In drie rapporten van vermogensbeheerders bij ABN AMRO MeesPierson, Schroders en T. Rowe Price komt naar voren dat de hoop op herstel gloort voor aandelenmarkten. Maar de beweeglijkheid van de beurs is waarschijnlijk ook volgend jaar zeer groot.
De private bank van ABN AMRO, MeesPierson, denkt dat er per saldo een beter beursjaar in het verschiet ligt. Het economische beeld zou in de tweede helft van 2023 iets moeten verbeteren, denkt hoofd beleggingsstrategie bij de vermogensbeheerder Ralph Wessels.
De eerste helft van 2023 zal nog wel zwaar zijn volgens Wessels, vanwege een recessie en de impact daarvan op bedrijfswinsten. “Gezien de economische krimp is het aannemelijk dat de winstgroei van bedrijven in de eerste twee kwartalen van volgend jaar negatief zal zijn.”
Maar daarna komt het zonnetje weer tevoorschijn, mede dankzij een ommekeer in het beleid van centrale banken. Wessels: “Wij denken dat de inflatie in 2023 vrij rap zal dalen. Dat stelt de Fed en de ECB in de gelegenheid om in de tweede helft van het jaar de rente te gaan verlagen, wat steun kan bieden aan de economie én aan de financiële markten.”
Herstel aandelenmarkt in 2023
Vermogensbeheerder Schroders, die bijna 900 miljard euro onder zijn hoede heeft, verwacht een herstel op de aandelenmarkt in 2023. Volgens beursstrateeg Alex Tedder van Schroders is de huidige bear market bijna ten einde.
Een belangrijke reden waarom Schroders aan de optimistische kant zit, is dat kenners bij de vermogensbeheerder een matiging van inflatie verwachten. Zij denken niet dat we terug gaan naar de situatie van stagflatie uit de jaren '70, toen de inflatie ontspoorde.
Schroders wijst naar duurdere financiering, dalende koopkracht en dalende huizenprijzen als drijfveren die de vraag en daarmee de inflatie zullen remmen. Daarnaast zorgen beter functionerende toeleveringsketens dat de prijsdruk vermindert.
Recessie in 2023 onvermijdelijk
Maar voordat de betere tijden er komen moeten we door een recessie heen, voorspellen de beleggingsfirma's. Bij ABN AMRO MeesPierson denken ze dat verschillende delen van de wereld op een andere manier getroffen worden.
“Een recessie lijkt onvermijdelijk, al denken we dat die er in de VS anders uit gaat zien dan in Europa. De Amerikaanse economie ziet een milde recessie tegemoet. In Europa zal de recessie dieper zijn, omdat Europese landen worstelen met de impact van de energiecrisis”, zegt Wessels.
De recessie zal gepaard gaan met dalende winsten, verwachten ze bij ABN AMRO MeesPierson. De kenners denken dat de winstgroei van bedrijven in de eerste twee kwartalen van 2023 negatief zal zijn. Dat zal de aandelenkoersen de komende maanden onder druk zetten.
Volgens Schroders kan de recessie meevallen, omdat consumenten dankzij de lage werkloosheid beter de hogere kosten kunnen dragen. Daarnaast verlagen de overheidssubsidies voor de energierekening de pijn voor huishoudens. Ten slotte beschikken consumenten nog over een aanzienlijke buffer van spaargeld, die is opgebouwd tijdens de coronapandemie, merkt Tedder op.
Bedrijfswinsten moeten nog gaan dalen
Ongeacht hoe diep de recessie zal zijn zullen de winstramingen omlaag moeten, vinden kenners bij Schroders. De winsten zijn nog amper gedaald, aldus de vermogensbeheerder. De reden hiervoor is dat bedrijven de kostenstijgingen hebben kunnen doorgeven aan consumenten in de vorm van prijsstijgingen. Maar dit zal op termijn in een lagere vraag en lagere winsten resulteren.
Meer volatiliteit ligt in het vooruitzicht in 2023, denken kenners bij vermogensbeheerder T. Rowe Price, die ruim 1.000 miljard euro aan beleggingen beheert. Zij wijzen naar het verkrappend beleid van de centrale banken, dat nog een relatief nieuwe situatie is voor de markt.
"Het grote probleem hier is dat we de marktimpact van kwantitatieve verkrapping nog niet echt hebben gezien, en dit blijft een van de grootste risico's. Het zou kunnen dat we nog meer volatiliteit tegemoet kunnen zien", zegt beursstrateeg Justin Thomson van de vermogensbeheerder.
Kenners bij Schroders denken ook dat de beweeglijkheid van beurzen waarschijnlijk nog enige tijd hoog zal blijven. De oorzaak daarvoor ligt in de neerwaartse aanpassing van bedrijfswinsten die er nog aan zit te komen.
Volgens ABN AMRO is het goed om de komende tijd een defensieve strategie te hanteren met een lagere weging voor aandelen.
Op sectorniveau adviseert de bank om de voorkeur te geven aan gezondheidszorg en consumptiegoederen. Communicatiediensten, industrie en luxegoederen kun je beter vermijden, stellen de kenners. Geografisch gezien geeft de bank een zwaardere weging aan Amerikaanse aandelen vergeleken de Europese. In de loop van 2023 zal het weer tijd zijn om aandelenposities uit te breiden, benadrukt Wessels.
Kenners bij Schroders denken dat naarmate de bear market vordert, verschillende geografische regio's die al enige tijd economisch onder druk staan, weer interessant worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Japan. Daarnaast vinden ze bedrijven in de sectoren van halfgeleiders, software of biotechnologie aantrekkelijk.
Vrijwel alle belangrijke beleggingsklassen, behalve Amerikaanse aandelen, zijn momenteel goedkoop vergeleken met de afgelopen vijftien jaar, aldus Thomson van T. Rowe Price.
Lees meer over beleggen:
- De klassieke beleggingsportefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties werkt niet meer: dit raadt een beursstrateeg aan voor 2023
- ‘We zitten nog in de vroege fase van de beursdaling’ – een beleggingsstrateeg benoemt 3 sectoren waar beleggers dekking kunnen zoeken
- Nederlandse beleggers miljarden armer door verliezen van beleggingsfondsen op de beurs