Vitamine- en vezelbedrijf DSM heeft in het tweede kwartaal betere resultaten geboekt dan een jaar eerder. Wel blijft de sterke Zwitserse frank DSM parten spelen. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het speciaalchemiebedrijf dinsdag om 07.15 uur publiceert.

Biotech- en chemiebedrijf DSM staat bekend als één van de parels van de Nederlandse industrie. In essentie houdt DSM zich bezig met twee takken van sport: voedingsingrediënten voor mens en dier aan de ene kant en speciale chemische producten anderzijds. Dus: vitamines versus producten als de supersterke vezel Dyneema.

De bedrijfstop van DSM predikt al jaren dat er innovatieve mogelijkheden liggen om biotech en traditionele chemie bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van bioplastics.

Voor dergelijke activiteiten is zelfs een apart bedrijfsonderdeel ingericht. Probleem is dat dit ‘Innovation Center’ nog erg klein is vergeleken met de overige activiteiten van DSM en ook nog geen winst oplevert.

Passen voeding en kunstvezels bij elkaar?

Topman Feike Sijbesma is er één van de lange termijn, maar analisten en stokerige activistische aandeelhouders beginnen zo langzamerhand te morren. Als er geen zichtbare synergie is tussen de biotech- en chemie-activiteiten, waarom dan niet de boel opsplitsen?

De top van DSM heeft daar weinig trek in, maar moet beleggers wel enig perspectief bieden. Analisten kijken op de korte termijn vooral naar twee zaken: de ontwikkelingen bij het onderdeel voor voedingsingrediënten en het negatieve effect van de sterkere Zwitserse frank.

Dure Zwitserse frank

De Zwitserse frank is fors duurder geworden ten opzichte van de euro en daar heeft DSM last van omdat de voedingstak, goed voor bijna de helft van de omzet, juridische gevestigd is in Zwitserland. De omzet van dit onderdeel wordt geboekt Zwitserse franken en vervolgens omgerekend in euro’s. Een dure Zwitserse frank pakt dan negatief uit.

Analisten van KBC Securities verwachten DSM last blijft houden van de kracht van de Zwitserse frank. Ook zullen de resultaten bij het onderdeel Nutrition opnieuw aan de zwakke kant zijn. Daar houdt DSM last van de sterke daling van de prijs van vitamine E. Verder kampt het bedrijf al maanden met een aanhoudend zwakke vraag naar omega 3-vetzuren.

Analisten van Rabobank gaven in een vooruitblik aan dat het nieuws rond DSM de afgelopen maanden steeds positiever is geworden. Ze wezen daarbij op het samenwerkingsverband dat werd gesloten rond Polymer Intermediates en de goede resultaten van het eerste kwartaal. Verder is het volgens Rabo wachten op de 'capital markets day' van DSM, in november. Dan moet blijken hoe DSM de autonome groei gaat aanjagen.

Meer omzet, beter resultaat

Uit een door DSM samengesteld overzicht blijkt dat analisten in doorsnee rekenen op een omzet van 1,95 miljard euro. Dat zou 11 procent meer zijn dan een jaar eerder, waarbij de opbrengsten naar verwachting weer sterk vooruit werden geholpen door gunstige wisselkoerseffecten. In het eerste kwartaal rapporteerde DSM ook een omzetgroei van 11 procent, waarvan 2 procent op eigen kracht werd gehaald.

De marktvorsers verwachten verder dat het bedrijfsresultaat (ebitda) vorig kwartaal met 2 procent is gestegen tot 270 miljoen euro. DSM verhoogde de eigen verwachting voor de ebitda in heel 2015 eind april. Het rekent er sindsdien op dat het resultaat voor rente, belasting en afschrijvingen hoger uitkomt dan in 2014. Eerder hield het bedrijf het op een "beperkte'' stijging.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl