ASML, de Veldhovense maker van machines voor de productie van computerchips, is wereldwijd marktleider. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers op woensdag willen beleggers vooral weten hoe het gaat met een nieuwe technologie die ASML uitrolt.
Chipmachinefabrikant ASML presenteert woensdag als eerste AEX-fonds cijfers over het derde kwartaal. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is de verdere ontwikkeling van de zogenoemde EUV-technologie – extreem ultraviolet licht – het allerbelangrijkste aspect waar naar wordt gekeken.
ASML gaf in de afgelopen maanden een aantal keer aan goed op schema te liggen met het testen van de EUV-technologie, die zorgt voor meer geheugencapaciteit op kleinere chips. “Daar twijfelde eigenlijk niemand aan,” aldus Versteeg. “Ze zijn druk met de bouw van een fabriek waarin 50 tot 60 EUV-machines komen te staan, dus uitlatingen over de verdere voortgang zijn belangrijk.”
Computerchips bakken met ultraviolet licht
Hoe werkt dat precies, computerchips maken met ultraviolet licht? Het begint met een laser die via een speciale glasplaat met een patroon een ronde schijf silicium belicht. Dat is een kristal ontstaan uit zand en vormt de grondstof van elke halfgeleider, zoals die te vinden is in een telefoon of computer.
Op deze schijf is een laag aangebracht die reageert op licht. Door deze belichting ontstaat er op de schijf, ook wel een wafer genoemd, een patroon van elektrische circuits.
De machine bewerkt de schijf niet één maar wel dertig keer, en bouwt zo een driedimensionale chip van dertig laagjes bovenop elkaar. Het is een bijzonder nauwkeurig proces. De lagen moeten exact op elkaar passen, anders kunnen ze niet met elkaar communiceren.
Zo dun mogelijk
De kunst is om de afstand tussen de lijntjes in het patroon te verkleinen. Dat is cruciaal voor de hoeveelheid informatie en rekenkracht die uiteindelijk in een chip kan. Vijftien jaar geleden konden chipmachines lijntjes op siliciumschijven produceren van 80 nanometer breed. Inmiddels is die dikte gedaald tot enkele tientallen nanometers.
Dat is ook de reden dat de rekenkracht van een desktop-computer nu in je broekzak past in de vorm van een smartphone.
Er is echter een beperkende factor, namelijk de golflengte van het licht dat je gebruikt. Net als een schilder die een kleiner penseel gebruikt om details te schilderen, kun je met een kleinere lichtgolf meer lijntjes kwijt op een chip.
Licht als beperkende factor
De huidige generatie chipmachines gebruiken ultraviolet licht met een golflengte van 193 nanometer. ASML, dat in 1984 werd opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips, werkt al bijna tien jaar aan een technologie om de volgende generatie chips te maken die nog weer kleiner zijn.
De nieuwste machines maken gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) om lijntjes op een chip te schrijven. Door de korte golflengte van dit licht (13,5 nanometer) kan de afstand tussen de lijntjes tot een minimum worden beperkt.
Belang orders ASML
Traditioneel kijken beleggers bij kwartaalcijfers vooral naar de orderinstroom van nieuwe chipmachines, maar dat is nu even minder belangrijk. Het gaat om het succes van de EUV-technologie.
Volgens Versteeg is de orderinstroom bij ASML minder doorslaggevend. "ASML heeft een beperkte productiecapaciteit en stemt dat goed af met zijn klanten zodat niet iedereen tegelijk aanklopt met een order.''
De winstwaarschuwing van chipmaker Microchip Technology, eind vorige week, zal niet direct effect hebben op ASML. Wel houdt Versteeg er rekening mee dat ASML zich wat voorzichtiger uitlaat over de voorziene ontwikkelingen in de komende maanden.
Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat de consensus voor de winst per aandeel van ASML ligt op 0,56 euro. Dat zou een stijging van 28,8 procent op jaarbasis zijn. De aangepaste nettowinst is naar verwachting met ruim 29 procent gestegen tot bijna 250 miljoen euro en de omzet wordt geraamd op 1,4 miljard euro (plus 6,4 procent).
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl