De voormalige verzekeringstak van SNS Reaal, inmiddels omgedoopt tot Vivat, verkeert in zwaar weer. Verkoop aan een zelfstandige verzekeraar lijkt geen reële optie meer.

Sinds de kredietcrisis van 2008 zit de Nederlandse staat opgescheept met twee genationaliseerde verzekeraars.

In 2008 kocht de staat onder meer de verzekeringstak van Fortis in Nederland, inmiddels weer omgedoopt tot ASR. En bij de redding van SNS Reaal in februari 2013 kwam naast SNS Bank ook het verzekeringsgedeelte Reaal in handen van de staat. Deze verzekeraar is inmiddels afgesplitst van SNS Bank en omgedoopt tot Vivat.

Voormalige verzekeraar SNS Reaal zorgenkindje

Met Vivat gaat het zacht gezegd niet denderend. Donderdag maakte Vivat bekend dat in het derde kwartaal van dit jaar een verlies is geleden van liefst 112 miljoen euro. Dit kwam hoofdzakelijk door extra voorzieningen die getroffen moesten worden in verband met de lage rente.

Als de rente laag is, leveren nieuwe beleggingen van verzekeraars in bijvoorbeeld obligaties minder op en wordt het lastiger om aan de uitkeringsverplichtingen op bijvoorbeeld levensverzekeringen te voldoen.

De financiële buffer van Vivat is gedaald tot 163 procent van de minimumbuffer die De Nederlandsche Bank (DNB) nodig acht om aan toekomstige uitkeringsverplichtingen te kunnen voldoen. Dit is een relatief laag percentage, want veel verzekeraars houden als buffer minstens twee keer het door DNB vereiste minimum aan.

Ander probleem van het voormalige Reaal is dat er bij in het verleden verkochte verzekeringspolissen een flinke pluk zogenoemde 'woekerpolissen' zit. Over eventuele cleiams die uit dit dossier voortvloeien, heerst nog grote onzekerheid.

Niemand wil zich aan voormalig Reaal branden

De afgelopen maanden is geprobeerd een koper te vinden voor Vivat/Reaal bij zelfstandige Nederlandse en buitenlandse verzekeraars. Maar dat proces is mislukt, zo signaleert Het Financieele Dagblad vrijdag. Want donderdag gaf verzekeraar Delta Lloyd als laatste commerciële partij aan geen trek te hebben in een overname van Vivat/Reaal.

Volgens bronnen die het FD sprak, heeft de Nederlandse staat nog maar één optie: de beide staatsverzekeraars ASR (voormalig onderdeel Fortis) en Vivat/Reaal moeten samen verder. Dit fusiebedrijf zou dan geprivatiseerd kunnen worden.

Het meer gezonde ASR zou in dit spel de koper moeten zijn, maar heeft daarbij wel een partner nodig. Hiervoor zijn volgens de bronnen van het FD twee mogelijkheden.

Of ASR trekt op met een consortium van opkoopfonds CVC en herverzekeraar Swiss Re; of ASR bundelt zijn krachten met een ander opkoopfonds, Apollo. Het ministerie van Financiën zou hierover nog geen knoop hebben doorgehakt.

ASR-topman Jos Baeten zou volgens ingewijden die het FD sprak, een voorkeur hebben voor samenwerking met CVC, dat in Nederland eerder bekend was als eigenaar van supermarktketen C-1000. Ook is CVC al betrokken geweest bij een eerdere poging om SNS Reaal te redden, voordat minister Jeroen Dijsselbloem besloot tot nationalisatie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl