- Uit een huiszoekingsbevel van de FBI blijkt dat er een onderzoek loopt naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens schending van de Spionagewet.
- Bij de doorzoeking van het Mar-a-Lago resort van Trump afgelopen maandag werden documenten aangetroffen die als “topgeheim” waren gemarkeerd.
- Trump schrijft op zijn sociale platform Truth Social dat “een huiszoeking nergens voor nodig was geweest”, omdat hij de documenten zelf ook wel had willen overdragen.
- Lees ook: Een auteur die Donald Trump hielp bij het schrijven van zijn boek, speculeert dat Trump documenten van het Witte Huis heeft meegenomen om ze ooit te verkopen als presidentiële memorabilia
Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet.
Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.
De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als “topgeheim” waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.
Van sommige documenten die als “topgeheim” gemarkeerd waren, is het de bedoeling dat ze “alleen beschikbaar zijn in speciale overheidsfaciliteiten”, aldus de krant. Het landgoed van een oud-president is dat uiteraard niet.
In totaal namen de FBI-agenten ongeveer 20 dozen met documenten mee, waaronder mappen met foto's en een handgeschreven notitie waarop Trump gratie verleent aan Roger Stone, een bondgenoot van de voormalige president. Ook zouden de documenten informatie bevatten over de Franse president Emmanuel Macron.
In een reactie op zijn eigen sociale netwerk Truth Social schrijft Trump dat "een huiszoeking nergens voor nodig was geweest" omdat hij de documenten zelf ook wel had willen overdragen.
"Ze wilden graag politiek bedrijven en inbreken bij Mar-a-Lago", schrijft Trump, die vervolgens stelt dat er in zijn woning geen geclassificeerde documenten lagen omdat deze al "gedeclassificeerd" waren door het Witte Huis.
Experts betwijfelen dit, omdat daar een lang en formeel proces aan voorafgaat, schrijft The Washington Post.
Juristen wijzen er overigens op dat de schending van de Spionagewet niet hoeft te betekenen dat Trump ook daadwerkelijk wordt verdacht van spionage.
Zo legt advocaat Bradley Moss volgens persbureau AFP uit dat "de wet een heleboel misdaden met betrekking tot het verkeerd omgaan met geheime documentatie strafbaar maakt".