- Wie een brief van de Belastingdienst voor de voorlopige aanslag 2022 heeft ontvangen, doet er goed aan deze te controleren.
- Geef wijzigingen rond de hypotheek die invloed hebben op hoeveel belasting je moet betalen door aan de Belastingdienst.
- Dit voorkomt dat de voorlopige aanslag te hoog of juist te laag uitvalt.
- Lees ook: Fiscale eindejaarstips voor ondernemers 2021: bespaar geld door nu nog te investeren – en neem de inflatie mee in je tarief
Tegen het einde van het jaar valt er wellicht een voorstel voor de voorlopige aanslag 2022 van de Belastingdienst op de mat. Dat is ook het moment om na te gaan of er iets in je financiële situatie is veranderd dat in invloed kan hebben op de aanslag.
Met een voorlopige aanslag kun je alvast een bedrag met de fiscus verrekenen, als je verwacht geld terug te krijgen of te moeten betalen over het komende fiscale jaar. Zonder voorlopige aanslag betaal je dit bedrag in één keer na het doen van de belastingaangifte. De voorlopige aanslag kun je zelf aanvragen.
In de voorlopige aanslag staat wat je van de Belastingdienst terugkrijgt of moet betalen. Dat is een schatting op basis van de belastingaanslag van het afgelopen jaar en het bedrag kan dus afwijken van wat je daadwerkelijk moet betalen of terugkrijgt.
Om te voorkomen dat je bij de definitieve aanslag geld moet terugbetalen is het van belang dat de voorlopige aanslag klopt. Check daarom of het voorstel voor de voorlopige aanslag klopt en geef eventuele wijzigingen door.
Veel gegevens heeft de fiscus al en ook de nieuwe tarieven voor inkomstenbelasting 2022 zijn in de voorlopige aanslag van 2022 verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het percentage van de hypotheekrenteaftrek, dat voor hogere inkomens omlaag gaat van 43 procent dit jaar, naar 40 procent in 2022.
Mensen met een hoog inkomen krijgen hiermee te maken. Zij kunnen erop rekenen dat de fiscus met het lagere percentage voor de hypotheekrenteaftrek heeft gerekend.
Maar de Belastingdienst is niet van alles op de hoogte. Als er afgelopen jaar wijzigingen waren van je inkomen, de woningwaarde, zorgkosten of hypotheek, dan zijn die waarschijnlijk niet meegenomen in de voorlopige aanslag voor 2022. Hetzelfde geldt als je in 2021 bent gescheiden en partneralimentatie ontvangt of betaalt.
Financieel Intermediair Van Bruggen Adviesgroep heeft in zijn nieuwsbrief van deze week een aantal wijzigingen op rij gezet die de voorlopige aanslag beïnvloeden en die te maken hebben met de eigen woning.
Nieuwe woning gekocht
Als je een nieuw huis hebt gekocht, zijn er twee gegevens die van belang zijn voor de voorlopige aanslag:
1. een andere woningwaarde
2. een nieuwe hypotheek en daarmee een ander bedrag aan aftrekbare hypotheekrente
Verbouwing
Heb je het afgelopen jaar grondig verbouwd, dan is de woning waarschijnlijk meer in waarde gestegen dan gemiddeld. Met een gestegen WOZ-waarde valt de bijtelling van het eigenwoningforfait ook hoger uit.
Heb je een lening of hypotheek afgesloten voor de verbouwing, dan moet je ook dat doorgeven aan de Belastingdienst. In veel gevallen mag je de financieringskosten aftrekken.
Hypotheek overgesloten, rentemiddeling of nieuwe rente
Mogelijk heb je het afgelopen jaar een lagere rente op je hypotheek gekregen, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe rentevaste periode inging. Of omdat je de hypotheek hebt overgesloten of rentemiddeling hebt toegepast.
Ook kan het zijn dat je de rente tussentijds kon aanpassen, omdat de lening ten opzichte van de woningwaarde is geslonken.
Geef het nieuwe bedrag voor de aftrekbare hypotheekrente door aan de Belastingdienst, anders is de voorlopige aanslag gebaseerd om een te hoge aftrek en moet je mogelijk een groot bedrag terugbetalen.
Wijzigingen kun je online doorgeven aan de Belastingdienst.
Verder is het goed om te weten dat als je met een fiscaal partner aangifte doet, je gezamenlijke aftrekposten voor bijvoorbeeld de eigen woning en het vermogen kunt verdelen. Dat kan voordeel opleveren.
Over het algemeen zou je de aftrekposten willen toerekenen aan degene met het hoogste inkomen. Volgens Van Bruggen Adviesgroep gaat de Belastingdienst voor 2022 mensen helpen bij het bepalen van de optimale verdeling. Tot nu toe moest je dat zelf uitzoeken.
[activecampaign form=24]