Volgens het onderzoek zou 38 procent van de huiseigenaren van 26 tot 35 jaar met een restschuld komen te zitten als ze hun woning moeten verkopen. Dat aantal kan nog toenemen als de werkloosheid verder oploopt. In totaal hadden vorig jaar 517.000 van de 3,5 miljoen huishoudens met een hypotheek een potentiële restschuld. De totale restschuld bedroeg 15,3 miljard euro, 30.000 euro gemiddeld per huishouden.

Volgens VEH is de situatie op de Nederlandse woningmarkt over het geheel genomen zeker niet dramatisch. De totale waarde van de woningen is bijna twee maal zo hoog als de uitstaande hypotheekschuld. Maar jongeren tot 35 die na 2001 een huis kochten, zijn kwetsbaar. Hun hypotheek is doorgaans hoger dan de waarde van hun woning. Ook hebben velen van hen een aflossingsvrije hypotheek. Bij oplopende werkloosheid lopen ze een relatief grote kans hun baan kwijt te raken, aldus een VEH-woordvoerder. Ook komen in deze groep naar verhouding veel echtscheidingen voor.

Oplossing

Volgens VEH is het verstandig dat huiseigenaren met betalingsproblemen zo snel mogelijk aan de bel trekken als er betalingsproblemen dreigen. In de praktijk blijkt dat dan in overleg met de bank vaak nog een oplossing te vinden is, zegt een woordvoerder. Risico’s van een restschuld worden vaak afgedekt door de Nationale Hypotheek Garantie.

VEH liet het onderzoek verrichten met het oog op de brede maatschappelijke discussie die is ontstaan over de woningmarkt. De vereniging wil zorgen dat die wordt gevoerd aan de hand van de juiste cijfers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl