In je leven streef je naar tevredenheid in de hoop ooit zielsgelukkig te worden.

Je zou kunnen denken dat dat weinig te maken heeft met leeftijd, maar dat is dus wel het geval.

Een nieuwe studie over het wereldwijde welzijn laat zien in welke periodes in ons leven we bijzonder tevreden zijn met wat we hebben en wie we zijn.

En guess what, het zijn níet de jongeren die ontevreden zijn over zichzelf.

De tevredenheidscurve daalt namelijk rond de middelbare leeftijd. Hij stijgt pas weer na de leeftijd van 54 jaar. Gemiddeld zijn we in de negen jaar tussen onze 45ste en 54ste jaar het minst tevreden over ons leven.

De gelukkige oudere

Dat de curve stijgt op latere leeftijd, zie je in de meeste Westerse landen. Dit komt omdat je hier veel medische zorg en sociale voorzieningen hebt om de ongemakken van het ouder worden te verminderen.

De situatie in bijvoorbeeld Oost-Europa of Latijns-Amerika is compleet anders, daar neemt de tevredenheid juist af. In Afrika is de lijn bijna het hele leven lineair en begint op een veel lager uitgangsniveau.

U-vorm

Princeton-econoom Angus Deaton kan de U-vorm in de westerse samenleving wel verklaren. "Dit is de tijd waarin mensen het meeste werken en verdienen, zelfs als dat ten koste gaat van hun welzijn. Dit doen ze om hun welvaart en welzijn op latere leeftijd veilig te stellen."

In het onderzoek werd gekeken naar data van 160 landen, die in totaal meer dan 98 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

De onderzoekers kwamen erachter dat de sleutel tot een langer en gelukkiger leven in de zingeving ligt. Wanneer de ouderen de zin in het leven zagen, nam de kans op overlijden af.

LEES OOK: Zo word je een ‘superager’, een oudere met het brein van een jonger iemand