Nederlandse jongeren hebben het zwaar door de maatregelen die overheid heeft genomen om de crisis van 2008 te beteugelen. Studeren, werk en het vinden van een woning is voor jongeren moeilijker waardoor ze huisje, boompje, beestje vaker uitstellen.
Dat concludeert de Sociaal-Economische Raad (SER) in een rapport. Twintigers en dertigers krijgen moeilijker een vast contract en komen moeilijker aan een huis. Zowel de prijzen op de huur- als koopmarkt zijn hoog en bovendien is het lastiger om aan een hypotheek te komen door aangescherpte hypotheekregels. Daarnaast kan het gros van de huidige generatie studenten niet om een studieschuld heen vanwege de afschaffing van de basisbeurs en invoering van het sociale leenstelsel.
In 2008 had 46 procent van de 25-jarigen een koopwoning, dat percentage was in 2017 geslonken naar 35 procent. Tegelijkertijd steeg de totale studieschuld tussen 2011 en 2017 met 60 procent naar €15,2 miljard.
Het leidt er allemaal toe dat jongeren vervolgstappen in hun leven uitstellen. Jongeren blijven langer bij hun ouders wonen en wachten, als ze eenmaal werken, langer op een vast contract. Daarbij vinden ze ook dat ze te weinig verdienen. Bij gebrek aan voldoende en/of een stabiel inkomen komt het kopen van een huis later. Twintigers en dertigers denken daarom ook later aan het stichten van een gezin.
Hier komt nog eens bovenop dat velen kampen met psychische klachten of stress, wat ook een obstakel is bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan.
'Sociaal leenstelsel bron van onzekerheid'
In het rapport staat ook dat het sociale leenstelsel voor onzekerheid zorgt. Het jongerenplatform van de SER maakt zich daar zorgen om en pleit voor een "gedegen onderzoek" naar de gevolgen ervan. Het leenstelsel zou van grote invloed kunnen zijn op de vervolgstappen die studenten in het leven maken, zoals het kopen van een huis. Onder meer de studieschuld beïnvloedt de hoogte van de maximale hypotheek.
Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) bleek al eerder dat jongeren stress ervaren door de lening.
Uit het SER-rapport komt ook naar voren dat niet alle jongeren het zwaar hebben. "Jongeren met voldoende hulp vanuit een breed netwerk profiteren veel meer van alle kansen ten opzichte van jongeren die niet over zo’n netwerk beschikken", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.
"Die onzichtbare muur tussen deze twee groepen wordt steeds hoger en is niet goed voor onze economie, want jong talent blijft zo onbenut en het verscherpt de tweedeling in de samenleving."
Lees meer over hypotheken:
- Het kabinet wil starters op de woningmarkt mogelijk vrijstellen van overdrachtsbelasting
- ‘Slechts 6% van de koophuizen is betaalbaar met een modaal inkomen van €36.000’ – deze kaart laat zien waar
- Aflossingsvrije hypotheek kan leiden tot forse restschuld – dit doen de banken om te zorgen dat huiseigenaren niet in problemen komen
- Nieuwe hypotheek? Deze 9 inkomstenbronnen tellen niet of maar een beetje mee – zoals geld dat je in dollars verdient