Meer dan een jaar lang nam het aantal werkende vrouwen toe in Nederland. Maar sinds afgelopen zomer is er een kentering zichtbaar: de werkzame beroepsbevolking telt ineens 22.000 vrouwen minder.
In juni van dit jaar hadden 3,84 miljoen vrouwen betaald werk, het grootste aantal in tweeënhalf jaar tijd. Maar vijf maanden later is de vrouwelijke beroepsbevolking, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, gekrompen tot 3,82 miljoen personen, blijkt uit de werkloosheidscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde.
De daling is grotendeels te verklaren doordat vrouwen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. Telde de beroepsbevolking in juni nog 4,137 miljoen vrouwen, in november waren dat er nog maar 4,123 miljoen. Een verschil van 14.000 vrouwen.
Maar ook de werkloosheid onder vrouwen is gestegen, tot 304.000 personen in november. Er zijn nu voor het eerst in drieënhalf jaar meer vrouwen dan mannen die zonder baan thuis zitten.
In november had 7,4 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking geen werk, een stijging van 0,2 procentpunt ten opzichte van juni. Bij mannen daalde het werkloosheidspercentage in die periode juist van 6,6 naar 6,3 procent.
Fluctuerend beeld
In totaal waren er in november 606.000 werklozen in Nederland, aldus het CBS. Dat aantal is vrijwel onveranderd gebleven in vergelijking met drie maanden geleden. Het aantal werklozen ligt inmiddels wel een stuk lager dan begin vorig jaar. Op de piek in februari 2014 telde Nederland nog 699.000 mensen die wel werk zochten maar niet aan de slag waren.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken spreekt van "een stapje in de goede richting''. "Maar we zien de afgelopen maanden een fluctuerend beeld", zegt hij. "We zijn er nog niet, want er staan nog teveel mensen aan de kant die zo graag een baan willen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl