- Er verschijnen steeds meer vacatures zonder werkervaring, blijkt uit een analyse van Nationale Vacaturebank.
- Vaardigheden en criteria als interesses worden juist belangrijker.
- De trend is ingezet door de krapte op de arbeidsmarkt, waar werkgevers zoeken naar gemotiveerde werknemers.
- Lees ook: Voldoe je niet helemaal aan de vacature? Dan moet je juist solliciteren, zegt deze Randstad-recruiter met ruim 10 jaar ervaring
In vacatures wordt steeds minder om werkervaring gevraagd, terwijl vaardigheden en criteria als interesses steeds belangrijker worden, zo meldt Nationale Vacaturebank na een analyse van 1.800 openstaande vacatures.
In januari 2023 was nog één procent van de vacatures zonder werkervaring, een jaar later is dat gestegen naar tien procent.
In de technische sector, die verantwoordelijk is voor ongeveer een kwart van het totale aanbod aan vacatures waarin niet om werkervaring wordt gevraagd, kunnen werkzoekenden het vaakst zonder ervaring aan de slag. Bijvoorbeeld als systeeminstallateur bij chipmaker ASML of elders als operator, engineer of monteur.
Op de tweede plek staat de sector logistiek, goed voor bijna zestien procent van de vacatures. Ook onderwijs valt volgens Nationale Vacaturebank op in de top vijf. De sector is goed voor 200 openstaande vacatures, ruim tien procent van het totale aanbod.
Bekijk hieronder de top vijf van openstaande vacatures zonder werkervaring:
- Techniek 26 procent
- Logistiek 15,7 procent
- Klantenservice 12,2 procent
- Onderwijs 10,6 procent
- Administratie 8,3 procent
Aanleiding voor de vacatures zonder werkervaring is voor een deel de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens Suzanne van Malsen van Nationale Vacaturebank worden werkgevers creatiever om gaten op te vullen en kiezen ze bijvoorbeeld voor leren op de werkvloer. "Zo kan het zijn dat iemand in eerste instantie niet over de juiste vakkennis beschikt. Maar door een kwalitatief traject en goede begeleiding, leer je tijdens het werk de benodigde vaardigheden.’’
Lange tijd gold werkervaring als belangrijke voorwaarde bij een vacature, maar nu is er volgens Van Malsen een omslag gaande. "Bedrijven kiezen hiervoor, omdat ze op die manier een grotere groep mensen aanspreken. Vaak zijn deze mensen extra gemotiveerd om aan de slag te gaan en bedrijven bieden ze, ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt, graag deze kans."
Uit de analyse van Nationale Vacaturebank blijkt ook dat je ook zonder werkervaring een modaal salaris kan verdienen. De gemiddelde Nederlander verdient bruto 3.500 euro per maand en dat is ook zonder werkervaring haalbaar. Een docent kan zelfs bovenmodaal verdienen met een salaris tussen de 4.500 en 5.500 euro bruto.
Word je zonnepaneleninstallateur dan verdien je met 4.100 euro bruto ook iets boven modaal. En dat geldt tevens voor glasvezelmonteurs, controllers en supply planners, waarvan het maandinkomen varieert van 3.500 euro en 4.000 euro bruto.