- Wopke Hoekstra wordt de opvolger van Frans Timmermans als Nederlandse eurocommisssaris van de Europese Commissie, als het aan voorzitter Ursula von der Leyen ligt.
- De benoeming van Hoekstra op de post voor Klimaat kan echter op verzet rekenen bij linkse en groene partijen in het Europees Parlement.
- In Nederland is een online petitie tegen de benoeming van Hoekstra dinsdagavond 20.000 keer getekend.
- Lees ook: Natuurherstelwet flinke stap dichterbij: Timmermans krijgt steun van EU-landen
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen draagt Wopke Hoekstra voor als nieuwe eurocommissaris voor Klimaat. Hoekstra heeft op sollicitatiegesprek bij Von der Leyen dinsdagmiddag laten merken “sterk gemotiveerd te zijn voor de post”, staat in een verklaring die de voorzitter na afloop uitbracht. De demissionair buitenlandminister zou bovendien “relevante werkervaring” hebben voor zijn nieuwe taak.
De CDA-vicepremier wordt de opvolger van Frans Timmermans, die lijsttrekker is geworden van de combinatie PvdA-GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat maakt Hoekstra’s taak meteen delicaat. Timmermans stuitte de laatste tijd op steeds meer verzet van de christendemocraten in het Europees Parlement, die vinden dat de commissie te voortvarend wilde vergroenen.
Toch gunt Von der Leyen Hoekstra de klimaatportefeuille, waar ze hem ook een andere taak had kunnen toebedelen. Of dat betekent dat de commissie in het zicht van de Europese verkiezingen gas terugneemt in het klimaatbeleid, wilde Hoekstra na zijn gesprek niet zeggen. Hij hield het bij lof voor Timmermans’ werk.
Volgens Von der Leyen heeft Hoekstra onderstreept dat hij “verder wil gaan met ambitieus klimaatbeleid”. Hij zou zich ook willen inzetten om de kosten van de overgang naar een klimaatvriendelijker samenleving eerlijk te verdelen. Juist op die twee punten is het Europees Parlement nog niet gerust. Hoekstra moet nog voor het parlement verschijnen en kan zich opmaken voor een harde ondervraging.
De kandidaat-Eurocommissaris gaat zich "heel goed voorbereiden", kondigde hij aan. Hij belooft daar meer zeggen over de koers die hij wil inslaan.
Green Deal van EU gaan naar andere eurocommissaris
Een deel van de taken van zijn voorganger loopt Hoekstra wel mis. De prominente positie van tweede man van de commissie is nu voor de Slowaakse Eurocommissaris. Deze Maros Sefcovic gaat ook de Green Deal, waaronder het klimaatbeleid valt, coördineren.
Veel van de klimaatplannen van de commissie zijn met nog minder dan een jaar te gaan tot de verkiezingen al aangenomen of zelfs al ingevoerd. Wel moet er nog een klimaatdoel voor 2040 worden vastgesteld en wacht er dit najaar nog een belangrijke klimaattop. Daar kan Hoekstra zijn voordeel doen met zijn ervaring als minister, stelt Von der Leyen.
Niet alleen uit linkse en milieuhoek, maar ook uit eigen kring klinkt volgens onder meer De Telegraaf en de NOS kritiek op Hoekstra's voordracht. Die riekt naar achterkamertjes en baantjesjacht, zo zouden CDA'ers klagen. Ook daar wil de gewezen CDA-leider niet op ingaan.
Petitie tegen benoeming Hoekstra
Een petitie tegen de aanstelling van Hoekstra als Eurocommissaris voor Klimaat is dinsdagavond, iets meer dan 24 uur na de start, ruim 20.000 keer ondertekend. De actie, georganiseerd door campagnebureau DeGoedeZaak (DGZ), roept de Tweede Kamer op een kandidaat voor te dragen "die de klimaatcrisis serieus neemt". Hoekstra is volgens DGZ niet de juiste persoon voor de functie.
"Een kabinet moet, zeker als het demissionair is, zorgvuldig omgaan met hoe het besluiten neemt. Rutte is hier zijn boekje te buiten gegaan, daar mogen wij als burgers wat vinden", betoogt DGZ-directeur Jurjen van den Bergh. DGZ wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces om te debatteren over de kwestie.
De kans dat het lukt om Hoekstra's aanstelling tegen te houden, schat Van den Bergh in als "best reëel". Onder meer in het Europees Parlement en vanuit natuur- en milieuorganisaties kwam kritiek op de voordracht.