De coronacrisis drukt zwaar op de winst van de Volksbank. Het nettoresultaat daalde in het eerste halfjaar met 31 procent tot 106 miljoen euro.
Die daling komt voor een groot deel doordat de bank 45 miljoen euro opzij moest zetten voor leningen die waarschijnlijk nooit terug worden betaald.
Topman Maurice Oostendorp zwaait na de cijferpresentatie af. Hij wordt opgevolgd door Martijn Gribnau.
De Volksbank heeft net als andere banken extra geld apart gezet voor leningen die mogelijk niet terugbetaald worden vanwege de coronacrisis.
Daardoor ging de winst van het financiële concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank flink omlaag, zo viel vrijdag op te maken uit een tussentijds handelsbericht.
De Volksbank vulde de stroppenpot in de eerste helft met 45 miljoen euro aan. Hierdoor kwam de halfjaarwinst 31 procent lager uit dan een jaar eerder, op 106 miljoen euro.
De baten dikten iets aan, tot 480 miljoen euro. Dat kwam onder meer door hogere provisie-inkomsten. De Volksbank heeft naar eigen zeggen een onverminderd sterke kapitaalpositie.
Topman Maurice Oostendorp stelt dat de impact van de coronacrisis op de baten en de operationele lasten in de eerste helft van het jaar beperkt was. Uit voorzorg is de forse voorziening getroffen, vooral vanwege de hypotheekportefeuille, waarbij rekening wordt gehouden met pessimistischer economische scenario's.
Nieuwe topman Martijn Gribnau moet het voorlopig doen zonder CFO
Oostendorp wordt na de cijferpresentatie opgevolgd door Martijn Gribnau. Die heeft overigens geen financieel bestuurder meer naast zich.
Financieel topman Pieter Veuger vertrekt bij de bank omdat, zo meldt de raad van commissarissen, er een "dynamiek bestaat tussen de directieleden die onvoldoende basis vormt voor een constructieve samenwerking".
De commissarissen benadrukken dat het vertrek niets te maken heeft met bijvoorbeeld de strategische richting van de bank. Momenteel wordt gekeken naar de toekomstige structuur en invulling van de directie.
Lees meer over banken:
- ABN Amro trekt de stekker uit Moneyou – lage rentes nekken de onlinespaardochter
- Neobank Bunq belegt in veilige hypotheken – dan levert geld van klanten een beetje rendement op
- Commercieel vastgoed kan een tikkende tijdbom zijn, waarschuwen Nederlandse toezichthouders
- Nieuwe banken als Bunq, Revolut en N26 zakken voor de privacytest van de Consumentenbond