Bouwers kunnen volgens Van de Aast zorgen voor een betere doorstroming op de huizenmarkt. ,,Een voorbeeld is om de prijs van een woning te laten zakken tot 310.000 à 320.000 euro van 360.000 euro als kopers daarmee wel hun financiering kunnen rondkrijgen.”

Net als andere grote bouwbedrijven signaleert VolkerWessels dat herstel in de bouw en vastgoedontwikkeling uitblijft ondanks allerlei stimuleringsmaatregelen. De onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek houdt aan en het blijft lastig financiering rond te krijgen. ,,Dat zijn zaken waar de overheid iets aan moet doen”, vindt Van de Aast.

Bij lange na niet

Normaal gesproken is er volgens de VolkerWessels-topman jaarlijks vraag naar 50.000 tot 60.000 woningen. ,,Dat halen we momenteel bij lange na niet.”

Kansen voor zijn bedrijf ziet Van de Aast eerder in de activiteiten energie en water, telecom en in Canada. De bestuursvoorzitter denkt in deze segmenten te kunnen groeien door middel van overnames.

Stabiele aandeelhouders

Wat VolkerWessels daaraan kan of wil uitgeven, wilde Van de Aast niet zeggen. ,,We hebben heel stabiele aandeelhouders. Voor goede ideeën zal geld beschikbaar zijn''.

VolkerWessels haalde in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 18,6 miljoen euro op een omzet van 1,9 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar bleef onder de streep 26,1 miljoen euro over op een omzet van 2 miljard euro.

Het bouwbedrijf verwacht dat de omzet dit jaar uitkomt op ongeveer 4,2 miljard euro. Dat is lager dan de 4,4 miljard euro omzet in 2009. Het operationele resultaat zal vergelijkbaar zijn met de 198 miljoen euro vorig jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl