De wet-Hillen, die sinds 2005 regelt dat je geen belasting over het eigenwoningforfait betaalt, als je een kleine of geen hypotheek hebt, wordt over een periode van dertig jaar uitgefaseerd.
De regeling scheelt de staat nu 1,6 miljard euro per jaar aan belastinginkomsten.
De kritiek is dat huiseigenaren die netjes hun hypotheek hebben afgelost, zouden worden gestraft. Hoe zwaar is die straf nu precies voor deze mensen bleef lang onduidelijk, maar donderdag bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers daarover naar buiten.
Bijna 22 procent van de 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning maakte in 2016 gebruik van de vrijstelling van het eigenwoningforfait. Oftewel, 1 op de 5 huizenbezitters profiteert van de wet. Dit zijn vooral vermogenden.
Huishoudens die gebruikmaken van de vrijstellingsregeling hebben sowieso een beduidend hoger doorsnee vermogen dan huishoudens die geen gebruik konden maken van de vrijstelling.
In de onderstaande grafiek is het mediane vermogen van huishoudens die vrij zijn gesteld van de belasting op het eigenwoningforfait te zien in de donkerblauwe balken; het vermogen van huishoudens die wel belast worden over de genotswaarde van de woning is te zien in de lichtblauwe balken. De verschillen zijn fors.
Het CBS heeft in de twee kolommen aan de rechterkant een onderscheid gemaakt tussen gepensioneerden en niet-gepensioneerden. Gepensioneerden die geen heffing betalen over het eigenwoningforfait hebben gemiddeld een vermogen van 75 duizend euro.
Dit is in tegenspraak met het belangrijkste argument van de tegenstanders van de afschaffing, onder andere 50Plus, de Vereniging van Eigenaren en VVD-coryfee Hans Wiegel.
Volgens deze critici zou het afschaffen van de wet vooral armere ouderen treffen, maar dat klopt volgens de cijfers van het CBS niet. De ouderen met een afgelost huis maar minder vermogen - de groep waar de tegenstanders het voor opnemen - blijken maar een minderheid van de 'slachtoffers' van de afschaffing.