- In Indonesië bouwen steeds meer mensen ‘vogelhotels’ om gierzwaluwen aan te trekken.
- De bedoeling is dat de dieren er hun nesten bouwen, zodat die voor veel geld verkocht kunnen worden aan China.
- De nestjes zijn een delicatesse in de Chinese keuken, waar er onder meer soep van wordt gemaakt.
- Lees ook: Hoezo sambal uit Indonesië? De potjes in de supermarkt komen uit dit Europese land
In Indonesië bouwen mensen luxehotels om een merkwaardige groep klanten aan te trekken: gierzwaluwen, kleine vogels waarvan de eetbare nesten als een delicatesse worden beschouwd in de Chinese keuken.
De nestjes die de zwaluwen bouwen met hun speeksel zijn duur en worden gebruikt om vogelnestsoep mee te maken. Hierbij wordt het nestje in water opgelost, waarna een soep met een gelatineachtige textuur ontstaat.
In China wordt de soep al honderden jaren gegeten en deze zou talrijke gezondheidsvoordelen bieden.
De nestjes kunnen voor meer dan duizend dollar per pond over de toonbank gaan, waardoor ze de bijnaam ‘Kaviaar van het Oosten’ hebben gekregen. Een soepje van een zwaluwnest kan meer dan 100 dollar kosten.
Indonesië is naar eigen zeggen de grootste exporteur van gierzwaluwnesten ter wereld. In het land bouwen steeds meer mensen constructies om de vogels aan te trekken, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Zo is in de afgelopen 10 jaar het aantal vogelhuisjes voor gierzwaluwen vervijfvoudigd in Sambas, een regentschap in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo.
Vanwege de toegenomen concurrentie, steken vogelhuisjesbezitters veel tijd en moeite in het creëren van de perfecte plek voor gierzwaluwen. De dieren zijn vrij kieskeurig als het gaat om een plekje voor hun nest.
Gierzwaluwen nestelen meestal in grotten in heel Zuidoost-Azië. Het oogsten van de nesten op grotwanden en kliffen kan riskant zijn.
'Je moet gierzwaluwen behandelen als rijke mensen'
Om de gierzwaluwen aan te trekken, moet je ze behandelen als rijke mensen en het ze comfortabel maken, zegt ambtenaar Zulkibli tegen The New York Times. Hij bouwde een vogelhuis van 15 meter hoog.
Dat comfortabel maken doe je door de temperatuur te regelen en ongedierte en roofdieren op afstand te houden, zegt Zulkibli. "Het zwaluwhuis moet heel schoon zijn. Ze houden zelfs niet van spinnen."
Sommige mensen verbouwen de bovenste verdieping van hun huis tot habitat voor gierzwaluwen. Anderen spelen geluiden af die lijken op het echolocatiegeluid van gierzwaluwen om ze aan te trekken.
Volgens Zulkibli zijn de vogels echter zeldzaam geworden door de toename van zwaluwhuizen en de klimaatcrisis, waardoor sommige 'hoteleigenaren' de handdoek in de ring hebben gegooid. Volgens de Amerikaanse milieuorganisatie Audubon blijft de toekomst van de wilde zwaluwpopulatie onzeker.