Voetballers en ondernemen, het is niet altijd een gelukkige combinatie. Bekend is het voorbeeld van wijlen Johan Cruijff.
Hij kocht in 1977 samen met zakenpartner Basilevitch een slechtlopende Catalaanse varkensfokkerij. Het orakel kon de biggenhandel niet inspireren en was pardoes 1,3 miljoen gulden armer. Cruijff moest gaan voetballen in Amerika om zijn banksaldo weer op peil te brengen.
Lees meer: Deze 9 voetballers gingen zakelijk ten onder
Maar er zijn ook spelers die wel over een goed zakelijk instinct beschikken. Sommigen hebben een vastgoedimperium, anderen runnen een modebedrijf of koffieketen.
Kijk mee naar voetballers die succesvol zijn als ondernemer:
8 voetballers met een eigen bedrijf
8 voetballers met een eigen bedrijf
-
Vastgoedbaas Ryan Babel bezit tientallen woningen, van Amsterdam tot Miami
De 34-jarige oud-Ajax-speler denkt al jaren na over zijn voetbalpensioen. “Ik wil op zijn minst mijn huidige levensstijl behouden. Ik wil er niet op achteruit gaan”, zegt Babel tegen het Amerikaanse zakenblad Forbes.
Zijn oplossing: meergezinswoningen kopen en huur innen. Op aanraden van zijn zaakwaarnemer kocht hij elk kwartaal een nieuw appartement. Inmiddels bezit hij 31 woningen in Amsterdam en enkele in het buitenland, waaronder Miami.
Foto: ANP/Jerry Lampen
-
Gregory van der Wiel investeert in startups met zijn fonds Block Party
Samen met zakenpartner en goede vriend Funs Jacobs zette de 33-jarige Van der Wiel in 2017 een investeringsfonds op. Block Party stak onder meer geld in marketingplatform voor influencers Voicey en de vacuümtrein van Hardt Hyperloop.
Verder runt de oud-voetballer samen met Jacobs een marketingbedrijf voor topsporters, Bare Knuckle, en behaalde hij 2.000 procent rendement op zijn investering in kledingmerk BALR.
Foto: ANP/Marco de Swart
-
Demy de Zeeuw is razend succesvol met zijn kledingbedrijf BALR.
De Zeeuw denderde in 2020 de Top 100 Jonge Miljonairs van zakenblad Quote binnen. Zijn modemerk BALR., dat hij samen met internetondernemers Ralph de Geus en Juul Manders in 2013 opzette, loopt als een trein. Mede door de handige combinatie met De Zeeuws andere bedrijven: digitaal mediabureau Wannahaves en socialemediaplatform 433 met grappige voetbalfilmpjes.
Foto: Ed van de Pol
-
Fabian Sporkslede levert herstelproducten aan topvoetballers
De 28-jarige rechtsback van RKC Waalwijk is naast voetballer ook ondernemer. Hij runt samen zijn compagnon en boezemvriend Marc Klok het bedrijf Amplify Sport Equipment. Ze leveren producten die bijdragen aan het herstel van voetballers, zoals ijs- en luchtcompressie.
De zaken gaan goed. Wereldsterren als Matthijs de Ligt (Juventus), Philippe Coutinho (Bayern München) en Junior Firpo (Barcelona) zijn klant bij Sporkslede.
Foto: ANP
-
Nigel de Jong verkocht exclusieve auto's in Duitsland
In 2008 sluiten De Jong en autohandelaar Hamid Mossadegh de handen ineen. Ze beginnen in Hamburg Continental Cars, een autodealer die zeer exclusieve wagens verkoopt aan beroemdheden. De Nederlander heeft de contacten in de voetbalwereld, zijn zakenpartner kennis van de branche.
Ruim tien jaar lang gaan de zaken voorspoedig. Voetballers weten het bedrijf van De Jong te vinden. Zo koopt Arsenal-speler Mesut Özil deze gepimpte Mercedes-AMG G 63.
Sinds 2019 is de zaak dicht na onenigheid tussen De Jong en Mossadegh.
Foto: REUTERS/David Gray
-
Dries Boussatta runt vijf koffiezaken in Amsterdam
In 1998 was Boussatta de eerste voetballer van Marokkaanse afkomst in Oranje, nu is de Amsterdammer eigenaar van vijf koffiebars in de hoofdstad. Zijn keten heet Buongiorno en de koffies hebben namen van beroemde voetballers als Maradona (espresso, chocolademelk en slagroom) en Bergkamp (caffè latte met vanille en slagroom).
Boussatta voelt de gevolgen van de coronapandemie, maar blijft er relaxt onder. “Ik zie wel waar het schip strandt”, zei hij in 2020 tegen De Telegraaf. “Als het lukt: top; als ik failliet ga: ook goed. Ik leg mezelf geen stress op. Het allerbelangrijkste is dat iedereen om me heen gezond blijft. De rest is te regelen.”
Foto: ANP/Pics United
-
Marc Overmars haalde de Quote 500 met zijn vastgoedimperium
Overmars is een geboren handelaar. In zijn spelerstijd noemden teamgenoten bij Ajax hem Marc Netto. Al tijdens zijn carrière stampte hij met vader Ben en broer Edwin een vastgoedimperium uit de grond. Dat levert hem in 2002 een vermelding op in de Quote 500, waar hij inmiddels weer uit is verdwenen.
Overmars Vastgoed BV wordt tegenwoordig gerund door Edwin. Marc is directeur voetbalzaken van Ajax, waar hij zijn bijnaam eer aandoet. Het eigen vermogen van de club groeide vorig seizoen tot 269 miljoen euro.
Foto: ANP/Olaf Kraak
-
Jeffrey Kooistra levert koffie aan bedrijven, sportclubs en horeca
286 wedstrijden speelde Kooistra in de Nederlandse profcompetities. Na zijn voetbalpensioen in 2002 werkte hij een periode als trainer en bestuurder bij diverse clubs.
Tegenwoordig levert Kooistra met zijn bedrijf Kooistra & ter Borgh koffie aan ondernemingen, sportclubs en horeca. Daarbij maakt de oud-voetballer handig gebruik van zijn netwerk. Zo schenkt FC Volendam, de club waar hij zijn debuut maakte, koffie van Kooistra’s bedrijf.
Foto: ANP/Rick Nederstigt