Pelé kan in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) de olympische vlam niet ontsteken in het Maracana-Stadion van Rio de Janeiro. “Ik ben op dit moment niet voldoende fit om aan de openingsceremonie deel te nemen”, zegt de 75-jarige voetballegende vrijdag in een officiële verklaring.
De 75-jarige Pelé heeft in december een operatie aan de heup ondergaan en loopt met een stok. De laatste dagen had hij erg veel last van de heup en kampte hij met spierpijn.
Pelé, die met Brazilië drie keer wereldkampioen voetbal werd, moest eerder al toestemming vragen aan zijn Amerikaanse sponsor om de vlam te mogen ontsteken. Dat is opgelost. Maar zijn heup zou nu toch nog voor problemen kunnen zorgen.
Dubbeldam vlaggendrager
De Olympische Spelen in Rio de Janeiro worden vrijdagavond – vroeg in de ochtend in Nederland – officieel geopend, met een show vol muziek en dans en natuurlijk de opkomst van de atleten. Dat gebeurt nadat het voetbaltoernooi al sinds woensdag aan de gang is en de handboogschutters, onder wie de Nederlanders Mitch Dielemans, Rick van der Ven en Sjef van den Berg vrijdag hun plaatsingsronde afwerken.
Maar het begint in Rio natuurlijk pas echt wanneer de olympische vlam is ontstoken, kort nadat de deelnemers het imposante Maracanã-stadion zijn binnengewandeld. De Nederlandse sporters, althans zij die de openingsceremonie willen of mogen meemaken, doen dat onder aanvoering van vlaggendrager Jeroen Dubbeldam.
Russische sporters
De vraag is hoe de toeschouwers de Russische sporters ontvangen, een gekortwiekte groep als gevolg van een omvangrijk dopingschandaal dat het IOC in verlegenheid bracht. Tot een algehele schorsing kwam het niet, het zou volgens voorzitter Thomas Bach indruisen tegen de olympische waarden.
Aan de Olympische Spelen doen in totaal 271 Russische atleten mee. Aan de vooravond van de start van de Spelen heeft het IOC de lijst van 'schoon' verklaarde Russische sporters vrijgegeven. Rusland wilde eigenlijk met 389 sporters meedoen in Rio de Janeiro.
Het IOC besloot onlangs geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen, ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem. Het was aan de internationale bonden om alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem. Het leidde tot tientallen uitsluitingen, onder anderen van alle gewichtheffers uit Rusland.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl