• De prijzen die consumenten in de supermarkt betalen voor voedsel gaan op termijn waarschijnlijk stijgen, verwachten economen van ABN AMRO.
  • Vooralsnog vangen voedingsproducenten stijgende grondstofkosten en hogere energieprijzen veelal zelf op, wat leidt tot margedruk.
  • Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat voedingsprijzen voor consumenten omhoog gaan.

De prijzen die consumenten in de supermarkt betalen voor voedsel gaan op termijn waarschijnlijk stijgen. Dat verwachten economen van ABN AMRO. Oorzaak zijn de hogere energie- transport- en grondstofprijzen, die drukken op de marges van voedselfabrikanten en handelaren.

De inkoopprijzen van Nederlandse voedselfabrikanten voor grondstoffen zoals soja- en palmolie zijn bijvoorbeeld fors gestegen.

Onderstaande grafiek toont de voedselprijsindex van de FAO, waarin prijzen van vlees, granen, plantaardige oliën, zuivel en suiker worden gevolgd. In oktober zijn deze producten allemaal duurder geworden op de wereldmarkt.

Volgens econoom Nadia Menkveld va ABN AMRO wijzen "alle signalen" erop dat die op een hoog niveau blijven. Zo is kunstmest duur, zijn er arbeidstekorten in verschillende westerse landen en zijn de transportkosten hoog. "Boeren zullen bovendien terughoudend zijn om hun producten voor lagere prijzen te verkopen als er zoveel onzekerheden in de toekomst zijn", licht ABN AMRO toe.

De verwachte prijsstijgingen leiden volgens Menkveld tot "een relatief lange periode tot druk op de marges van voedselfabrikanten en -handelaren." Het doorberekenen van hogere kosten aan de detailhandel is afhankelijk van de contracten die voedingsproducenten gesloten hebben met afnemers zoals supermarkten.

Of supermarkten uiteindelijk hogere inkoopkosten gaan doorberekenen aan de klant is nog de vraag. Marktleider Albert Heijn gaf eind september nog aan de prijzen zo lang mogelijk stabiel te willen houden. "Prijsvolatiliteit op de wereldmarkt wordt grotendeels door de keten geabsorbeerd. Vooralsnog merken consumenten nog niet veel van de prijsstijgingen die het productieproces van voedsel duurder maken", zo is de analyse van ABN AMRO.

Dat komt overeen met de nieuwste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS meldde donderdag dat de gemiddelde stijging van producten en diensten in oktober 3,4 procent bedroeg op jaarbasis. Daarmee ligt de inflatie op het hoogste niveau in bijna 20 jaar. De voedselprijzen voor consumenten zijn op jaarbasis echter nauwelijks gestegen.

Toch lijkt het volgens ABN AMRO "onhoudbaar" dat de hogere energie-, transport- en grondstofprijzen niet deels worden doorberekend aan de consument.

LEES OOK: Inflatie voelbaar in de supermarkt: boodschappen op jaarbasis honderden euro’s duurder