Vodafone en Liberty Global, het moederconcern van kabelbedrijf Ziggo, fuseren hun Nederlandse activiteiten.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Vodafone Nederland en Ziggo lanceren daarvoor een samenwerkingsconstructie waarin ze beiden de helft bezitten. Vanwege het samengaan doet Vodafone overigens een contante betaling aan Liberty Global van 1 miljard euro, om daarmee de verschillende waarden van de takken gelijk te trekken.

De telecombedrijven onderhandelden vorig jaar ook al over een mogelijke combinatie van bepaalde bedrijfsactiviteiten. Die gesprekken werden evenwel in september zonder resultaat beëindigd.

Banen schrappen

De fusie kost hoe dan ook banen. Nu zijn de twee partijen bij elkaar goed voor een kleine 8.000 arbeidsplaatsen. Dat zullen er door de fusie per saldo minder worden, zeiden Ziggo-topman Baptiest Coopmans en zijn collega Rob Shuter van Vodafone  in een toelichting.

Wat de precieze gevolgen voor de werkgelegenheid zijn, kunnen de bestuurders nog niet zeggen. "Er vallen banen weg, maar er komen ook weer nieuwe functies bij", aldus Coopmans. Veel details van de deal moeten nog uitgewerkt worden.

Het is ook nog niet bekend hoe het fusiebedrijf precies gaat heten. Dat soort zaken willen Ziggo en Vodafone komend jaar nog beslissen. Ze verwachten dat de Europese Commissie de krachtenbundeling eerst nog gaat beoordelen. Daarom duurt het waarschijnlijk tot eind dit jaar voor de fusie kan worden afgerond.

Consumenten zullen in eerste instantie weinig merken van de fusie. Voorlopig gaan Ziggo en Vodafone onder hun huidige naam verder. Op termijn denken ze tot 280 miljoen euro aan kostenvoordelen te behalen door samen totaalpakketten aan te bieden voor consumenten en bedrijven.

Nummer twee na KPN

De combinatie van Ziggo’s breedbandnetwerk met Vodafone’s mobiele diensten levert naar eigen zeggen een "sterkere vaste- en mobiele concurrent op de Nederlandse markt" op. Een krachtenbundeling van Vodafone en Ziggo levert een tweede speler in Nederland op die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn. Op dit moment heeft alleen KPN daarvoor de technologie in huis.

Totaalpakketten met zowel vaste als mobiele telefonie, internet en televisie worden steeds populairder. Om die te kunnen aanbieden moet Ziggo nu netwerkruimte voor mobiele telefonie huren bij Vodafone, dat op zijn beurt afhankelijk is van de infrastructuur voor vaste telefonie en internet van KPN.

Prijsstijging of -daling?

Analisten van ING vrezen dat de prijzen desondanks wat kunnen gaan stijgen, omdat de fusie de concurrentie op de markt vermindert. Kleinere concurrenten als Tele2 en T-Mobile Nederland zullen het lastig krijgen.

ABN Amro denkt dat de overeenkomst in eerste instantie gunstig is voor KPN omdat de partijen tijd nodig hebben om de zaken op orde te krijgen en er een concurrent wordt verwijderd van de markt. Op langere termijn kan KPN echter te maken krijgen met fellere concurrentie van de nieuwe speler, met name op de consumentenmarkt, aldus ABN.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) benadrukte in dit verband het belang van voldoende concurrentie, zodat er genoeg keuze blijft op het gebied van internet en telefonie. Volgens Kamp moet er daarom "langs Europese weg" voor worden gezorgd dat andere aanbieders van telecomdiensten ook toegang krijgen tot de netwerken van Vodafone en Ziggo.

Tweede deal Liberty Global

Het is voor Liberty Global al de tweede grote deal in Nederland in iets meer dan een jaar tijd. Het concern was eerst eigenaar van UPC. In 2014 nam Liberty ook Ziggo over, waarna UPC en Ziggo werden samengevoegd. Topman Coopmans erkent dat de fusie met Vodafone misschien wel wat kort na die andere deal komt. Maar volgens hem is sprake van een kans die de bedrijven niet konden laten liggen.

Vakbond FNV dringt alvast aan op harde afspraken over de werkgelegenheid. Door de fusie van Ziggo en UPC zijn circa 1.000 mensen boventallig geworden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl